Strukovno zanimanje mesar: Siguran posao i bezbrižno školovanje uz 135 eura mjesečne stipendije

 16.05.2023
 Strukovno zanimanje mesar: Siguran posao i bezbrižno školovanje uz 135 eura mjesečne stipendije

Mjesečna stipendija u iznosu 135 eura, plaćen rad na praksi i troškovi prijevoza, besplatan topli obrok za vrijeme prakse, besplatni udžbenici, darivanje u povodu blagdana, mogućnost plaćenog rada tijekom školskih praznika i ono najvažnije – jamstvo trajnog zaposlenja u struci uz plaće iznad prosjeka u sektoru, pogodnosti su koje Mesna industrija Vajda i PPK karlovačka mesna industrija, tvrtke u sastavu Grupe Pivac, nude mladima koji odaberu strukovno zanimanje mesar. Na taj način ova domaća mesoprerađivačka grupa u suradnji s lokalnim strukovnim školama već godinama aktivno radi na stvaranju vlastitog stručnog kadra, u situaciji kada je zanimanje mesar deficitarno na domaćem tržištu rada, ali i u većini europskih zemalja.

 

„Zbog rasta proizvodnje stalno smo u potrazi za stručnim kadrom. Kao i brojna druga strukovna zanimanja, mesari su deficitarni na tržištu. Istovremeno su upravo mesari ključan kadar u našoj djelatnosti pa poduzimamo sve što smo u mogućnosti kako bismo motivirali mlade da odaberu to zanimanje. Želja nam je zadržati ljude u našem kraju, kako siguran i dobro plaćen posao ne bi morali tražiti van Međimurja i Hrvatske. Stoga i u sljedećoj školskoj godini nastavljamo s provedbom programa stipendiranja“, poručuje Vilim Simon, predsjednik Uprave Mesne industrije Vajda.

 

Traženo i dobro plaćeno zanimanje

 

Dok se većina poslodavaca u svim sektorima gospodarstva suočava s nedostatkom radne snage, u Grupi Pivac smatraju kako i poslodavci svojim proaktivnim djelovanjem mogu i moraju utjecati na okolnosti na tržištu rada pa zato uz brojne pogodnosti koje osiguravaju za svoje zaposlenike, vode brigu i o budućim kadrovima. I to rade na sustavan način, tako da njihovi stipendisti kroz svoje obrazovanje, ali i dalje kroz profesionalni put imaju podršku i osigurane uvjete za razvoj karijere. Zanimanje mesar traženo je i iznadprosječno plaćeno, a u budućnosti će biti još i traženije, poručili su iz Grupe Pivac. U Vajdi radi više od 300 zaposlenika, a PPK zapošljava i više od 600 ljudi.

 

„Uzimajući u obzir naše planove daljnjeg jačanja pozicije na domaćem i inozemnom tržištu, jasno je da će potrebe za kvalificiranim mesarima i dalje rasti. U nadi da će pogodnosti koje nudimo potaknuti mlade da odaberu ovo strukovno zanimanje, u novoj školskoj godini nastavljamo stipendirati buduće mesare. To zanimanje definitivno ima sigurnu budućnost. Unatoč stalnom napretku tehnologije, ljudski faktor u ovom je poslu nezamjenjiv. Nakon završetka školovanja, mladi mesari kod nas imaju siguran posao u stabilnoj i rastućoj tvrtki, u kojoj su znanje i rezultati cijenjeni i vrednovani“,kaže Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije.

 

Programom stipendiranja dosad je obuhvaćeno oko 40 učenika, a prva generacija stipendista već je zaposlena unutar neke od sastavnica Grupe Pivac. Iskustva stipendista, a današnjih zaposlenika najbolje pokazuju koliko je ovakva vrsta potpore značajna.

 

„Zadovoljan sam svojim odabirom zanimanja i poslom koji radim. Put od praktikanta do radnika nije bio težak jer sam bilo kvalitetno pripremljen za samostalan rad, a radna okolina i kolege bili su mi otprije poznati. Stipendija koju sam primao tijekom školovanja puno mi je značila. Uz stipendiju i naknadu od rada na praksi, nisam ovisio ni o kome nego sam imao svoj novac za svakodnevne troškove, a dio sam i uštedio. Danas za svoj posao primam plaću kakvu zarađuje rijetko tko od mojih vršnjaka i za razliku od mnogih mladih, ne razmišljam o odlasku iz Hrvatske“, ispričao je mladi Vajdin mesar Ivan Žužić.

 

„Ne planiramo odlazak u inozemstvo, s našim zanimanjem i ovdje se može zaraditi za dobar život“

 

Nastavni program nije težak, a radna okolina na praktičnoj nastavi poticajna je i stimulativna. Mentori i stariji kolege su susretljivi, a stipendija motivirajuća jer omogućuje lakšu realizaciju ne samo malih svakodnevnih zadovoljstva, već i poneko vrjednije ulaganje. Sažetak je to iskustava koje su podijelili Kevin Bukva, Jakov Kapučija i Sebastijan Miklić, učenici 1. razreda Mješovite industrijsko-obrtničke škole Karlovac. Sva trojica školuju se za mesare i zajedno pohađaju stručnu praksu u PPK karlovačkoj mesnoj industriji.Kevin dolazi iz općine Plaški pa mu je upis u srednju školu zbog udaljenog mjesta stanovanja donio još jednu veliku životnu promjenu, selidbu u Učenički dom u Karlovcu. Obitelj mu nedostaje jer ih sada viđa samo vikendom, no otkriva da se u novom, samostalnijem životu odlično snašao.

 

„Na praksi mi se odmah svidjelo, sve mi je bilo blisko jer sam odmalena pomagao obitelji na poslovima kolinja. Naravno, u skladu sa svojim godinama. U početku su to bili jednostavniji zadatci kao što je rezanje špeka za čvarke, no danas sam već majstor za svaki dio tog posla. Zato sam i odlučio pretvoriti svoju vještinu u posao kojim ću se profesionalno baviti. Obitelj mi je bila podrška. Uputili su me da ću s mesarskim zanatom uvijek imati siguran posao kojim ću moći zaraditi pristojan novac“, ispričao je Kevin.

 

Slična je i Jakovljeva priča. Kod odabira srednje škole, ovom 15-godišnjaku iz Šišljavića kod Karlovca zanimanje mesar također je bilo prvi i jedini izbor.

 

„Od djetinjstva sam pomagao u svim poslovima oko životinja pa nisam imao nikakvih dilema oko odluke čime se želim baviti u budućnosti. Iako mi je iskustvo od ranije olakšalo prilagodbu na zadatke za praksi, mislim da to ipak nije presudno. Sve što se od učenika očekuje, mogu svladati i mladi koji do upisa nisu imali dodira s ovim zanatom“, poručuje Jakov.

 

Sebastijaniz Rečice ima malo drugačije iskustvo od svojih školskih kolega. Prilikom upisa dvoumio se između zanimanja mesar i keramičar, upisao program za keramičara, no ipak se vrlo brzo predomislio i uputio zamolbu školi da mu omogući prelazak u mesare. Zamolba je odobrena, a nakon što je uspješno priveo kraju prvu godinu školovanja, siguran je da nije pogriješio.

 

„Probao sam i sada znam – više mi se sviđa biti mesar.  Malo je tome pripomogla i sugestija mog tetka Petra, iskusnog mesara i dugogodišnjeg zaposlenika PPK, a i stipendija mi puno znači. Štedio sam, mjesecima ju nisam ni taknuo, a onda sam od tog novca nedavno kupio tri telića o kojima sada sam brinem“, pohvalio se Sebastijan.

 

Sva trojica stipendista PPK karlovačke mesne industrije složni su i u planovima za budućnost, koju za razliku od brojnih vršnjaka vide u ostanku u Hrvatskoj.„Ne planiramo odlazak u inozemstvo, s našim zanimanjem i ovdje se može zaraditi dovoljno za lijep i kvalitetan život“, zaključuju budući mesari.

 

 

Image removed.