Prilika za buduće mesare – 1.000 kuna mjesečne stipendije i trajno zaposlenje u struci uz poticajna primanja

 04.05.2021
 Prilika za buduće mesare – 1.000 kuna mjesečne stipendije i trajno zaposlenje u struci uz poticajna primanja

Karlovac, 4. svibnja 2021. – Jedno od vodećih hrvatskih prehrambenih poduzeća, PPK karlovačka mesna industrija, predstavila je kampanju Biraj mudro, za sigurnu budućnost, koju provodi u cilju promicanja strukovnog zanimanja mesar/mesarica. Proizvodni pogoni te tvrtke u Karlovcu obuhvaćaju površinu od čak 20.000 četvornih metara, a budući da kontinuirano šire proizvodne kapacitete, potrebe za stručnim kadrom također rastu. Sa željom da u godinama koje dolaze obogati tim novim kvalificiranim stručnjacima, kompanija će u nadolazećoj školskoj godini s 1.000 kuna mjesečno stipendirati učenike koji upišu zanimanje mesar i za pohađanje stručne prakse odaberu upravo PPK.

 

„Zanimanje mesar ima sigurnu budućnost. S obzirom na poslovne planove PPK karlovačke mesne industrije i Grupe Pivac koji obuhvaćaju daljnje širenje, logično je da će potrebe za kvalificiranim stručnim kadrom rasti. Iako tehnologija stalno napreduje, a mi u mesoprerađivačkoj industriji taj napredak pratimo, mesari će bez ikakve sumnje i u budućnosti ostati nezamjenjiv dio proizvodnog procesa. Kako bi buduće srednjoškolce motivirali da odaberu ovo zanimanje, nudimo im mjesečnu novčanu stipendiju od 1.000 kuna, besplatne udžbenike, plaćen rad na praksi i troškove prijevoza te druge pogodnosti. Nadamo se da će ova mjera biti kvalitetan poticaj mladima da se odluče za zanimanje mesar, omoguće si bezbrižno školovanje, ali i zaposlenje nakon završetka škole te rad u sigurnoj i stabilnoj tvrtki koja cijeni znanje i rezultate“, istaknuo je Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije.

 

Pozitivno iskustvo

 

Stipendiranje budućih mesara PPK provodi već nekoliko godina. Svoje iskustvo podijelio je jedan od aktualnih stipendista, učenik MIOŠ-a Karlovac Dario Ostrman. „Dolazim iz obitelji u kojoj postoji duga tradicija zanimanja mesar. Djed i otac bili su mesari pa sam i ja od djetinjstva pokazivao interes prema radu s mesom. Sada završavam prvi razred srednje škole i jako sam zadovoljan, pogotovom praktičnim dijelom nastave u PPK, gdje sam se odlično snašao. Puno učim od starijih kolega mesara, a sretan sam i što imam šefove koji vode brigu o meni i trude se da svoj posao naučim obavljati što bolje, i to na siguran i lak način. Kad završim školu, želim ostati raditi u PPK jer ovdje vidim svoju budućnost“, ispričao je Dario. 

 

Perspektivno zanimanje

 

Nastavni program zanimanja mesar u Mješovitoj industrijsko-obrtničkoj školi Karlovac odvija se po jedinstvenom modelu obrazovanja, a sastoji se od općih predmeta, stručnih predmeta, izbornih predmeta i praktične nastave. Nakon tri godine, učenici stječu srednju stručnu spremu. „Mesar je specifično zanimanje, vrlo korisno, traženo i zanimljivo. Tko izuči taj zanat, naći će dobro plaćen posao u struci, koji jednako kvalitetno i dobro mogu odrađivati osobe oba spola. Pozivamo učenike da odaberu zanimanje mesar, a mi ćemo im omogućiti dobre uvjete obrazovanja, vrlo kvalitetne i stručne nastavnike te dobru radnu i prijateljsku okolinu u kojoj će se dobro osjećati“, poručila je Snježana Erdeljac, ravnateljica MIOŠ Karlovac.

 

Tehnologija olakšala rad

 

Nužan je preduvjet uspješnog obrazovanja kvalitetna praktična nastava. Na stručnoj praksi u PPK budući mesari imaju priliku usvojiti čitav proizvodni proces, i to koristeći najmoderniju tehnologiju. „Kao i svaki drugi posao, i ovaj ima svoje zahtjeve, ali napredak tehnologije i modernizacija poslovnih procesa olakšala je i uvjete i zahtjevnost rada u zanimanju mesar. Potražnja za mesarima na europskom, a svakako i hrvatskom tržištu rada iznimno je velika i očekivano će biti sve veća. Nedostatak kvalificiranih mesara doveo je do znatnog rasta plaća, poboljšanja uvjeta rada i brzog pronalaska posla za radnike sa specifičnim znanjima mesara. Treba istaknuti i mogućnost primanja stipendije tijekom školovanja. Ovo je zanimanje sigurno jedno od onih koje neće nestati razvojem tehnologija, a onima koji se za njega odluče pružit će financijsku sigurnost za lijep i uspješan život“, naglasila je Ivana Mehle, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Karlovac.

 

Školovanje mladih za ovo deficitarno i lako zapošljivo zanimanje podržala je i Karlovačka županija. „Želimo zadržati mlade ljude s kvalitetnim strukovnim obrazovanjem te kvalitetnim poslom, a kao jednog od kvalitetnih gospodarstvenika koji to može osigurati i omogućiti na ovom prostoru svakako vidimo PPK karlovačku mesnu industriju. Naš je cilj da u školstvu Karlovačke županije uvodimo nove programe, koji su prethodno komunicirani s gospodarstvom i usmjereni k potrebama gospodarstva na tržištu rada. Tu svakako vidimo i zanimanje mesar. Upravo je ova inicijativa tvrtke PPK na tragu naših planova i ciljeva i vrijedna je naše podrške“, istaknula je zamjenica župana Karlovačke županije dr. sc. Vesna Hajsan Dolinar.

 

Ulaganje u zaposlenike

 

Po završetku školovanja stipendisti su obvezni godinu do dvije ostati u radnom odnosu u PPK karlovačkoj mesnoj industriji, ovisno o broju godina korištenja stipendije, a nudi im se i dugoročno zaposlenje uz stimulativna primanja. „U svakom smo trenutku svjesni činjenice da za uspješne poslovne rezultate prije svega možemo zahvaliti našim djelatnicima, stručnjacima zaslužnima za vrhunsku kvalitetu naših proizvoda. U godinama pred nama nastavit ćemo jačati poziciju na domaćem i inozemnom tržištu. Pritom nam je u cilju očuvati tradiciju i kvalitetu karlovačkih mesarskih obrta te kontinuirano ulagati u naše zaposlenike jer smo svjesni da bez motiviranog i zadovoljnog radnika nema ni dugoročnog uspjeha“, zaključio je predsjednik Uprave PPK Igor Miljak.

 

U sklopu kampanje Biraj mudro, za sigurnu budućnost PPK je pripremio istoimenu brošuru i promotivni spot namijenjene učenicima osmih razreda pred kojima je odabir budućeg zanimanja. U planu je i Dan otvorenih vrata za učenike koji žele razgledati proizvodne pogone PPK karlovačke mesne industrije.

 

Stipendije za buduće mesare nudi i Mesna industrija Vajda Čakovec koja, kao i PPK, djeluje u sustavu Grupe Pivac.