PPK karlovačka mesna industrija izgradila sunčanu elektranu za vlastite proizvodne potrebe

 04.09.2020
 PPK karlovačka mesna industrija izgradila sunčanu elektranu za vlastite proizvodne potrebe

U PPK karlovačkoj mesnoj industriji, jednom od vodećih hrvatskih prehrambenih poduzeća, puštena je u rad sunčana elektrana površine 7.500 m2 i izlazne snage 1,2 MW. Ukupno 3.939 fotonaponskih modula, pojedinačne snage 305 W, proizvode električnu energiju za vlastitu potrošnju koju je PPK implementirao u svoje proizvodne procese.

 

Financijski i ekološki efekti

Očekivana je godišnja proizvodnja sunčane elektrane 1,2 GWh, dok potrošnja struje iz konvencionalnih izvora iznosi 10,7 GWh na godišnjoj razini. Ušteda u energiji iznosit će tako 10,89 posto, odnosno 830 tisuća kuna godišnje, a razdoblje povrata investicije procijenjeno je na 5,2 godine. Cilj projekta također je doprinos očuvanju okoliša koji će se očitovati smanjenjem emisije CO2 za 274 tone godišnje.

Visoke ekološke standarde i načela održivog razvoja ubrajamo u temeljne odrednice našeg poslovanja. Uz napredak u primjeni standarda zaštite okoliša, važni su dakako i financijski učinci projekta te smo vrlo zadovoljni što smo tijekom probnog razdoblja u trajanju jednog kvartala čak i premašili očekivane rezultate, ostvarivši proizvodnju od 720 MWh električne energije. Pritom nas posebno veseli što je ovaj projekt u cijelosti hrvatski domaći proizvod. Projektant i izvođač naše solarne elektrane bila je hrvatska tvrtka Enerco Solar, a sva oprema za izgradnju, uključujući same panele hrvatskog proizvođača SOLVIS, dolazi iz domaće proizvodnje, izjavio je Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije.

 

Potpora Ministarstva poljoprivrede

Ukupna vrijednost investicije u solarnu elektranu PPK karlovačke mesne industrije iznosi 7,2 milijuna kuna, pri čemu je 50 posto sufinancirano bespovratnim sredstvima Ministarstva poljoprivrede kroz Podmjeru 4.2. „Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda“, provedba tipa operacije 4.2.3. „Korištenje obnovljivih izvora energije“.

„Samostalno stvaranje resursa za vlastitu proizvodnju pritom smanjujući negativne efekte na okoliš smjer su u kojem Europska unija vidi i planira sredstva i ciljeve u narednom razdoblju. Investicije u obnovljive izvore energije korak su prema održivom razvoju, a znače uštedu novca, resursa i brigu za okoliš te podrazumijevaju povećanje efikasnosti, racionalizaciju troškova i pozitivan utjecaj na stanje resursa. Korištenje obnovljivih izvora energije nastavit će biti važna intervencija u budućem Nacionalnom strateškom planu te će uspješnim proizvođačima i prerađivačima omogućiti smanjenje troškova poslovanja. Velike tvrtke i lideri u pojedinim industrijama moraju biti pokretači razvoja te preuzeti odgovornost i inicijativu u promicanju zelenih ciljeva i domaćih rješenja. PPK karlovačka mesna industrija je među njima i čestitam im na ovom iskoraku“, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

 

Izgradnja po principu „ključ u ruke“

Ova sunčana elektrana realizirana je u suradnji s tvrtkom HEP ESCO, članicom HEP grupe, kao prvi projekt iz Programa HEP EE solar plus koji se odnosi na investicije u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije za industrijske objekte.

Energetska slika Hrvatske brzo se mijenja. Proizvodnja energije na mjestu potrošnje ima višestruke koristi kako za korisnika te energije tako i za okoliš i za Republiku Hrvatsku u cjelini. Ideja je da integrirane sunčane elektrane proizvode optimalnu količinu energije za potrebe objekta te da se na taj način dugoročno smanje troškovi za energiju. HEP je, kao i sve velike energetske kompanije, prepoznao trendove i potrebe tržišta te u svoju ponudu, uz opskrbu energentima uključuje sve kompleksnije i modernije energetske usluge. Među njima je i izgradnja sunčanih elektrana po principu „ključ u ruke” koja se realizira prema ESCO modelu. Polazeći od uloge nositelja energetske tranzicije Hrvatske prema niskougljičnom društvu, HEP na projektima kao što je sunčana elektrana PPK karlovačke mesne industrije želi uspostaviti čvrstu partnersku suradnju s industrijskim sektorom, rekao je direktor tvrtke HEP ESCO, Željko Jelačić.

 

Nastavak ulaganja u Grupi Pivac

PPK karlovačka mesna industrija dio je Grupe Pivac koja kontinuirano ulaže u projekte usmjerene očuvanju okoliša i smanjenju negativnog utjecaja na okoliš. Nakon završene investicije u Karlovcu, kompanija planira izgradnju sunčane elektrane snage 2 MW u novom pogonu Mesne industrije Braća Pivac koji se upravo gradi u Gospodarskoj zoni Ravči kod Vrgorca. Također su u planu investicije u solarne elektrane snage 1 MW u Mesnoj industriji Vajdi Čakovec, odnosno 0,2 MW na farmi junadi Šumbar u Rečici kod Karlovca, na kojoj je ujedno u tijeku i proširenje kapaciteta.

 

Više o tehničkim podacima o projektu izgradnje solarne elektrane PPK karlovačke mesne industrije pročitajte ovdje.