Posjetite nas na Danima hrvatskog pršuta u Rijeci!

 20.04.2023
Posjetite nas na Danima hrvatskog pršuta u Rijeci!

Domaćin devetog izdanja Dana hrvatskog pršuta bit će Rijeka, gdje će se 21. i 22. travnja okupiti najbolji proizvođači zaštićenih pršuta i ljubitelji ove tradicionalne delicije.

 

Organizator manifestacije je Klaster hrvatskog pršuta, osnovan u cilju okupljanja ključnih proizvođača svih četiriju certificiranih i zaštićenih domaćih pršuta - Dalmatinskog, Drniškog, Istarskog i Krčkog. Ovi proizvodi, zaštićeni oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije, ubrajaju se u najatraktivnije elemente hrvatske gastronomske baštine i identiteta. Njihova su tradicija, autohtonost i kvaliteta potvrđeni certifikacijom i standardizacijom proizvodnje, koji podrazumijevaju proizvodnju po pravilima definiranim u specifikaciji proizvoda i pod stalnim nadzorom ovlaštenih kontrolnih tijela, što garantira da je riječ o autentičnim i kontroliranim proizvodima, zajamčene kvalitete i lokalnog podrijetla. Upravo standardizirana proizvodnja i ujednačena kvaliteta uvjet su za značajniji iskorak na tržište te je, kako bi se ostvario puni tržišni potencijal hrvatskih pršuta, nužno stalno usavršavanje, kao i promocija i edukacija javnosti. Stoga je cilj manifestacije predstaviti najbolje primjere dobre prakse s područja Dalmacije, Kvarnera i Istre te izložbom, druženjem i stručnim dijelom pridonijeti jačanju brenda hrvatskog pršuta i njegovoj valorizaciji u prehrambenoj i turističkoj industriji.

 

Tako će prvog dana manifestacije, u petak 21. travnja, u hotelu Bonavia Plava Laguna biti održano svečano otvorenje uz okrugli stol i stručne radionice s ciljem unapređenja proizvodnje i poslovanja pršutarske industrije. Također će biti proglašeni najbolji pršuti, kojima je stručna ocjenjivačka komisija dala najveći broj bodova na ocjenjivanju organiziranom uoči manifestacije.

 

U kvalitetu proizvoda moći će se uvjeriti i građani 22. travnja, kada će na riječkom Korzu nagrađivani proizvođači po promotivnim cijenama prodavati i prezentirati svoje proizvode. Kao najveći proizvođač Dalmatinskog pršuta, na manifestaciji će i ove godine sudjelovati Mesna industrija Braća Pivac.