Pivac pršut šampion u Drnišu

 24.10.2018
Pivac pršut šampion u Drnišu

Dalmatinski pršut Mesne industrije Braća Pivac iz Vrgorca osvojio je šampionsko zlato na 5. Međunarodnom festivalu pršuta održanom prošlog vikenda u Drnišu i time ponovno potvrdio svoju neupitnu kvalitetu. Riječ je o delikatesi zaštićenoj oznakom zemljopisnog podrijetla koja osigurava savršen spoj tradicionalne recepture i vrhunske kvalitete. Ivica Pivac, predsjednik Uprave Mesne industrije Braća Pivac ovom je prigodom istaknuo: „Ponosni smo što je naš Dalmatinski pršut pobjednik ovog festivala i to u vrlo jakoj konkurenciji svih tradicionalnih receptura proizvodnje pršuta u Hrvatskoj. Ova nagrada dokaz je da je naša pozicija tržišnog lidera s godišnjom proizvodnjom od 150.000 komada u potpunosti opravdana. Zadržavši recepturu naših starih, godinama ulažemo u razvoj, a to su prepoznali i naši kupci čije nam je zadovoljstvo imperativ. Stoga smo se odlučili na korak više pa je tako u Ravči pokraj Vrgorca u tijeku izgradnja nove pršutane u kojoj ćemo višestruko povećati proizvodnju.

Nova pršutana vrijedna 10 milijuna eura 
U novom će se visokofunkcionalnom pogonu smještenom u Ravči pokraj Vrgorca moći proizvesti preko 300.000 komada Dalmatinskog pršuta te preko 2.200 tona dalmatinske pancete, kraškog vrata i dalmatinske pečenice. Nova pršutana bit će opremljena najsuvremenijom tehnologijom, no Darko Markotić, direktor proizvodnje Mesne industrije Braća Pivac ističe kako će se u proizvodnji zadržati tradicionalni elementi dalmatinskih proizvoda. „I dalje će se koristiti maksimalni prirodni uvjeti – bura kao vjetar za sušenje i dimljenje bijelim drvom te dugotrajno zrenje proizvoda u uvjetima kakvi su bili u starim konobama. To je jamstvo zadržavanja iznimne punine okusa našeg Dalmatinskog pršuta“, zaključio je Darko Markotić. 

Grupa Pivac nositelj revitalizacije domaće proizvodnje 
Nova pršutana u Vrgorcu samo je jedan od projekata Grupe Pivac koju, pored Mesne industrije Braća Pivac čine i Mesna industrija Vajda te PPK karlovačka mesna industrija. Naime, sveobuhvatne investicije u ovim industrijama imaju ciljeve revitalizacije domaćeg svinjogojstva, povećanja udjela domaće sirovine u finalnim proizvodima, povećanja ukupne proizvodnje te otvaranja novih radnih mjesta. U čakovečkoj Vajdi je tako u tijeku dovršetak 50 milijuna kuna vrijedne investicije u proizvodne pogone koja će, osim što će donijeti nova zapošljavanja i poboljšanje radnih uvjeta, rezultirati i povećanjem kooperantskog uzgoja svinja. U karlovačkom pogonu lani je pak dovršena investicija u sklopu koje je uloženo 95 milijuna kuna u modernizaciju pogona, povećanje proizvodnih i skladišnih kapaciteta te proširenje proizvodnog asortimana, a u tijeku je i rekonstrukcija farme junadi u Rečici vrijedna 16 milijuna kuna. Sva ulaganja kako u nove tehnologije, tako i u tradicionalne recepture pozicionirat će Grupu Pivac kao najveću mesnu industriju u ovom dijelu Europe u obiteljskom vlasništvu i još većeg pokretača hrvatskog gospodarstva i ruralnog razvoja.