Pivac na 10. Danima hrvatskog pršuta u Zagrebu

 16.04.2024
Pivac na 10. Danima hrvatskog pršuta u Zagrebu

Lider u proizvodnji Dalmatinskog pršuta, Mesna industrija Braća Pivac, i ove će godine sudjelovati na Danima hrvatskog pršuta, manifestaciji čiji je cilj promocija ovog tradicionalnog specijaliteta i očuvanje gastronomske baštine jadranskih regija.

 

Organizator manifestacije je Klaster hrvatskog pršuta, koji okuplja ključne proizvođače sva četiri certificirana i zaštićena hrvatska pršuta. Dalmatinski, Drniški, Istarski i Krčki pršut, proizvodi zaštićeni oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije, ubrajaju se u najatraktivnije elemente hrvatske gastronomske baštine i identiteta. Njihova su tradicija, autohtonost i kvaliteta potvrđeni certifikacijom i standardizacijom proizvodnje, koji podrazumijevaju proizvodnju po pravilima definiranim u specifikaciji proizvoda i pod stalnim nadzorom ovlaštenih kontrolnih tijela, što garantira da je riječ o autentičnim i kontroliranim proizvodima, zajamčene kvalitete i lokalnog podrijetla. Upravo standardizirana proizvodnja i ujednačena kvaliteta uvjet su za značajniji iskorak na tržište te je, kako bi se ostvario puni tržišni potencijal hrvatskih pršuta, nužno stalno usavršavanje, kao i promocija i edukacija javnosti.

 

Tako će prvog dana manifestacije, petak 19. travnja, u hotelu International u Zagrebu biti održano svečano otvorenje uz stručni skup čiji je cilj razmjena znanja te unapređenje proizvodnje i poslovanja pršutarske industrije, kao i dodjelu šampionske titule i priznanja za najbolje pršute po kategorijama.

 

U subotu, 20. travnja, manifestacija seli na Europski trg, gdje će od 8 do 15 sati posjetitelji moći degustirati i po promotivnim cijenama kupiti pršute različitih hrvatskih regija.