Pivac maloprodaje - sve što vam je potrebno za savršen blagdanski meni po uvijek najpovoljnijim cijenama!
Imate li omiljene recepte za uskrsne delicije ili svake godine eksperimentirate s nečim novim? Kako god bilo, ovih dana trebat će vam neki od proizvoda iz našeg uskrsnog asortimana, koji i ove godine donosi tradicionalne specijalitete za svaki blagdanski stol. Uz proizvode iz kategorije svježeg mesa, kao što su svježa janjetina i odojak, tu su i rolana lopatica s kožom, šunka u mreži, pečena šunka, pečeni but, dimljeni vrat i druge delikatese za svačiji ukus. Na vama je izabrati favorite koji će oduševiti sve članove obitelji.
Donosimo top 5 delicija za najukusnije blagdane:
1. Kuhana šunka
Tradicionalni uskrsni stol nemoguće je zamisliti bez mirisne kuhane šunke. Premda su šunke iz industrijske proizvodnje termički obrađene i prikladne za izravnu konzumaciju, radi poboljšanja okusa toplo preporučujemo dodatno ih prokuhati. Šunku stavite kuhati u hladnu vodu, a za bogatiji okus i miris možete joj dodati razne začine, kao što su papar u zrnu, lovor, mediteranski začini, klinčić, anis ili piment. Kuhajte na laganoj vatri, u polupoklopljenoj posudi. Preporučeno vrijeme kuhanja je jedan sat po kilogramu. Nakon što je šunka gotova, poklopite ju i ostavite u vodi dok se potpuno ne ohladi, kako bi zadržala sočnost.
2. Pečena šunka u kruhu
Osim klasične kuhane šunke, ovog Uskrsa odvažite se na nešto malo zahtjevnije: šunku u kruhu. Šunku operite i osušite papirnatim ubrusima, a od ½ kg glatkog brašna, 200 g maslaca, šest jaja, žlice šećera, vrećice suhog kvasca i 2 dcl mlijeka umijesite tijesto. Ostavite ga da se diže na toplom mjestu, a potom ga razvaljajte na debljinu 2 cm, u sredinu položite šunku, premažite je žumanjkom i sa svih strana obložite tijestom. Položite na namašćeni lim za pečenje, pokrijte aluminijskom folijom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite oko jedan sat na 180 °C. Poslužite ohlađeno.
3. Janjetina ispod peke
Ima li boljeg načina za pripremu sočne janjetine? Za pripremu u peki, nasijecite janjetinu na jednake komade, operite, osušite i marinirajte morskom soli i paprom. Na meso, u peku položite na polovice narezan krumpir i na veće komade narezan luk, a po želji i dodajte i drugo narezano povrće - papriku, mrkvu, tikvice i rajčice. Povrće posolite i popaprite te dodajte grančice ružmarina i listove lovora. Podlijte bijelim vinom te na sve dodajte nekoliko žlica domaće svinjske masti. Poklopljeno pecite 1,5 do 2 sata na laganoj žeravici. Meso izvadite i položite na povrće te ostavite peći otklopljeno još pola sata, dok ne porumeni.
4. Mesna štruca s kuhanim jajima
Za mesnu štrucu s nezaobilaznom uskršnjom namirnicom – jajima – potrebni su vam mljeveno meso, sitno sjeckani luk, krušne mrvice, mlijeko i začini. Umjesite u ravnomjernu smjesu, razvaljajte ju u oblik pravokutnika i položite kuhana jaja. Želite li da štruca bude prozračnija, krušne mrvice zamijenite svježim kruhom natopljenim u mlijeku. Rukama oblikujte štrucu i smjestite ju u lagano namašćeni kalup za pečenje. Pecite na 180 °C oko sat vremena. Za prilog, preporučamo pire od krumpira.
5. Teletina iz pećnice s mladim krumpirom
Teletinu oprati, posušiti papirnatim ubrusima te začiniti solju i paprom. Kako bi meso bilo ukusnije, utljajte i češnjak. Prelijte vrućim uljem i pecite na temperaturi cca 200 °C. Kako bi se ravnomjerno ispeklo, meso je potrebno povremeno okretati i prelijevati sokom od pečenja. Kad dobije koricu, u posudu za pečenje dodajte mladi krumpir i nastaviti peći dok krumpir ne omekša.
Sve što vam je potrebno za pripremu ovih specijaliteta, potražite u Pivac maloprodajama!
Želimo Vam dobar tek i sretne nadolazeće blagdane!