Grupa Pivac u Čakovcu izgradila najsuvremeniju klaonicu i modernizirala proizvodne pogone

 25.05.2019
Grupa Pivac u Čakovcu izgradila najsuvremeniju klaonicu i modernizirala proizvodne pogone

Jedna od najsuvremenijih klaonica u Hrvatskoj i regiji svečano je otvorena u Mesnoj industriji Vajda. Time je obilježen završetak više od 50 milijuna kuna vrijednog investicijskog projekta tehnološke modernizacije koji je obuhvatio dogradnju, rekonstrukciju i modernizaciju proizvodnog pogona, nabavku strojeva i opreme za proizvodnju, proširenje skladišnih i ekspeditnih kapaciteta te modernizaciju rashladnog sustava.

 

Svečano otvorenje Vajdine investicije okupilo je brojne uzvanike, među kojima su bili potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik gradonačelnika grada Čakovca Zoran Vidović, zamjenik ravnateljice Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antun Vujić, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Čakovec Mladen Križaić, županijski i gradski pročelnici te brojni gosti iz javnog života Međimurske županije i Čakovca, kao i sektora poljoprivredne proizvodnje te prehrambene industrije.

 

- Osim što je donijela nova zapošljavanja i poboljšanje radnih uvjeta zaposlenika, ova investicija bila je nužan preduvjet za povećanje kooperantskog uzgoja tovnih svinja. U ovom trenutku imamo gotovo 80 kooperanata, prvenstveno na području Međimurja i Slavonije, koji su lani za nas proizveli 142.000 svinja, a do kraja ove godine tu brojku planiramo povećati na 200.000. Treba istaknuti kako je vrijednost investicije multiplicirana kroz znatno bitniji segment za budućnost same tvrtke i Grupe Pivac, ali i oporavak svinjogojstva u Hrvatskoj – kroz obnovu i jačanje vlastitih kapaciteta u kooperaciji, jačanje vlastitog uzgoja i osiguravanja vlastite sirovine.

 

Prioritet našeg poslovanja je proizvodnja utemeljena na domaćoj sirovini i ostvarenje samodostatnosti kroz vlastiti sustav kooperacije, bez uvoza sirovine. Dosadašnji rezultati naše kooperacije daju nam razloga za vjerovati da uspješno koračamo prema tome cilju - istaknuo je Alen Kajmović, predsjednik Uprave Mesne industrije Vajda.

 

Zaokružen investicijski ciklus

 

Pridruživanje Mesne industrije Vajda Grupi Pivac 2015. godine nije bilo prekretnica samo za Vajdu, već i velik iskorak za čitavu grupu koja obuhvaća tri mesno-prerađivačke tvrtke. Jačanjem kooperacije i primarne klaoničke obrade u Vajdi zaokružena je ambiciozna poslovna priča koja obuhvaća sve aspekte proizvodnog procesa – od samog uzgoja i klaoničke obrade svinja i junadi, preko prerade pa sve do transporta i maloprodaje. 

 

S više od 2.000 zaposlenika, 270 vlastitih maloprodajnih objekata diljem Hrvatske i suradnjom sa svim većim trgovačkim lancima na hrvatskom tržištu te plasmanom proizvoda na tržište Europske unije, Grupa Pivac jedna je od najvećih obiteljskih mesnih industrija u ovom dijelu Europe te ujedno predvodnica hrvatske prerađivačke industrije po reinvestiranju dobiti. Tako su projekte revitalizacije svinjogojske proizvodnje i ulaganja u Vajdu pratile investicije u ostalim tvrtkama u sustavu. U PPK karlovačkoj mesnoj industriji prije dvije godine završen je čak 95 milijuna kuna vrijedan investicijski ciklus, a Mesna industrija Braća Pivac u Vrgorcu upravo realizira više od 75 milijuna kuna vrijednu izgradnju nove pršutane, najveće i najmodernije u ovom dijelu Europe.

 

- Planiramo daljnje jačanje vlastitog uzgoja, nastavak ulaganja u proizvodne kapacitete i razvoj kvalitetnih proizvoda, zadovoljne zaposlenike te otvaranje novih radnih mjesta kroz širenje maloprodaje i rast proizvodnje. Pritom je ključno da je projekt revitalizacije svinjogojske proizvodnje kroz Vajdinu kooperaciju i proširenje klaoničkog kapaciteta omogućio maksimalno korištenje domaće sirovine u svim tvrtkama Grupe Pivac, čime kupcima omogućujemo kvalitetan, domaći i cijenom konkurentni proizvod proizveden u Hrvatskoj, a ujedno dajemo doprinos ruralnom razvoju i čitavom hrvatskom gospodarstvu - poručio je Igor Miljak, predstavnik Grupe Pivac i predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije.

 

Revitalizacija primarne stočarske proizvodnje

 

Grupa Pivac koristi maksimalno raspoloživi udio domaće sirovine, no ističu da je nedostatnost domaće sirovine problem koji može riješiti jedino dugoročna kvalitetna strategija razvoja poljoprivredne proizvodnje. 

 

- Činjenica da je Hrvatska početkom 90-ih uzgajala 2 milijuna svinja, ali i primjeri zemalja koje se danas mogu pohvaliti odličnim rezultatima, kao što je Danska, u kojoj broj godišnje uzgojenih svinja dvostruko premašuje broj stanovnika, govore nam da je samodostatnost i za nas moguća. Cilj nam je da Vajdini proizvodi budu sinonim za 100 posto hrvatsko, odnosno da u potpunosti budemo samodostatni u osiguravanju hrvatske sirovine u svih 270 maloprodajnih mjesta diljem Hrvatske. Uvjeren sam kako će i država u vremenu pred nama učiniti puno više kako bi motivirala ljude da se vrate primarnoj proizvodnji. To je jedini način za zaustavljanje negativnih trendova - zaključuje Kajmović.

 

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić podsjetio je što je za ovaj sektor učinjeno u mandatu aktualne Vlade. 

 

 - Osmislili smo nove programe potpore za stočarstvo, smanjili papirologiju i rokove obrade zahtjeva za potporu. Smanjili smo PDV na stočnu hranu i repromaterijal, gnojivo, a od ove godine i na žive životinje te svježe i rashlađeno meso. Uz bespovratna sredstva iz Programa ruralnog razvoja naše stočarstvo počinje se oporavljati. Ovaj pogon, u koji je uloženo 22,67 milijuna kuna kroz mjeru 4 Programa ruralnog razvoja, najbolji je dokaz za to. Ovakve investicije donose nova zapošljavanja i jačaju kooperaciju s lokalnim uzgajivačima koji na taj način imaju osiguran plasman svojih proizvoda. Mesna industrija Vajda odličan je primjer kako se unutar jedne tvrtke može zaokružiti cijeli poslovni proces od tova junadi i svinja do prodaje mesa u vlastitim maloprodajnim objektima - naglasio je Tolušić.

 

Važnost investicije prepoznala je i Hrvatska gospodarska komora.

- Vajda i cijela Grupa Pivac ovdje rade važan posao za revitalizaciju svinjogojske proizvodnje u cijeloj Hrvatskoj koja je nažalost prije godinu dana dosegnula povijesni minimum, jer s proizvodnjom od milijun tovljenika u 2018. ne pokrivamo ni trećinu vlastitih potreba. U vanjskotrgovinskoj razmjeni mesa i klaoničkih proizvoda Hrvatska bilježi deficit od 290 milijuna eura, dok s druge strane prerađevine od mesa bilježe vanjskotrgovinski suficit, dakle više izvozimo nego što uvozimo.

To govori da je budućnost u visokofinaliziranim proizvodima mesne industrije. Ovakav pristup u stočarskoj proizvodnji koji provode Vajda i Grupa Pivac i vezanje primarne stočarske proizvodnje za preradu i finalizaciju model je koji bi trebao osigurati veću kvalitetu i konkurentnost - istaknuo je Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam.

 

Župan Međimurske županije Matija Posavec osvrnuo se na značaj investicije na gospodarsku sliku Međimurja i cijele Hrvatske.

- Podržavamo svaku gospodarsku aktivnost koja je usmjerena na nova zapošljavanja, pristojne plaće, veću proizvodnju, kvalitetne uvjete rada i proizvode. U tom kontekstu čestitam Upravi na proširenju proizvodnje, povezivanju s domaćim proizvođačima i plasmanu na inozemna tržišta što je u skladu s proizvodnom politikom našeg gospodarstva - izjavio je Posavec.

 

Priča o uspjehu: Vizija Elemera Vajde koja živi više od stotinu godina

 

Nakon obilaska novouređenih pogona, uzvanici su nazočili otvorenju izložbe „Priča o uspjehu: Vizija Elemera Vajde koja živi više od stotinu godina“. Izložbu o povijesti Mesne industrije Vajda i njezinom osnivaču Elemeru Vajdi organizirao je Muzej Međimurja Čakovec u suradnji s Državnim arhivom za Međimurje, Židovskom općinom Čakovec i Mesnom industrijom Vajda. Izložba u Galeriji Scheier ostaje otvorena do 31. svibnja 2019. godine.