Grupa Pivac na Sajmu zaštićenih hrvatskih proizvoda u Krapini

 09.05.2022
Grupa Pivac na Sajmu zaštićenih hrvatskih proizvoda u Krapini

Čak četiri proizvoda Grupe Pivac - Dalmatinski pršut, Dalmatinska panceta, Dalmatinska pečenica i Međimursko meso 'z tiblice – ponosni su nositelji zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla. Sve ove proizvode mogli su degustirati i kupiti posjetitelji Sajma zaštićenih hrvatskih proizvoda, koji je u subotu, 7. svibnja održan  na Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda u Krapini.

 

Sajam je ove godine okupio 15 proizvođača hrvatskih proizvoda zaštićenih na EU razini.

 

Jamstvo originalnog proizvoda je znak za zaštićenu oznaku izvornosti ili zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži neposredno uz naziv proizvoda, a koji jamči kupnju autentičnog i kontroliranog proizvoda, priznate kvalitete i lokalnog podrijetla. Hrvatska danas broji 35 poljoprivrednih i prehrambenih takvih proizvoda čiji naziv je registriran kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla na razini cijele Europske unije te zauzima visoko sedmo mjesto među državama članicama.

 

Ovogodišnji Sajam Ministarstvo poljoprivrede organiziralo je u suradnji s Gradom Krapinom i Krapinsko-zagorskom županijom, s obzirom na to da su, uz već registrirane nazive Zagorski puran i Zagorski mlinci, posljednja dva naziva registrirana na EU razini upravo iz ove Županije, a riječ je o oznakama Zagorski štrukli/Zagorski štruklji i Zagorski bagremov med.

 

Zahvaljujemo svima koji su posjetili naš izložbeni štand!