Dalmatinski pršut Pivac osvojio zlatno odličje na Danima hrvatskog pršuta

 26.04.2019
Dalmatinski pršut Pivac osvojio zlatno odličje na Danima hrvatskog pršuta

Dodjelom nagrada otvorena je najveća manifestacija hrvatskog pršuta na kojoj sudjeluju proizvođači sva četiri certificirana pršuta - istarskog, krčkog, drniškog i dalmatinskog. Dalmatinski pršut Mesne industrije Braća Pivac osvojio je zlatnu plaketu, još jednom potvrdivši svoju vrhunsku kvalitetu i poziciju tržišnog lidera u ovoj kategoriji proizvoda.

 

Na ocjenjivanje je pristiglo deset uzoraka među kojima su zastupljeni svi certificirani hrvatski pršuti. Da je riječ o proizvodima iznimne kvalitete govori i činjenica da su pristigli uzorci osvojili zlatna odličja, a raspon bodova bio je od 87,75 do 95,38. Titulu šampiona osvojio je Drniški pršut Drniških delicija Maran s osvojenih 95,38 bodova.

 

"Brojke kažu da smo prije pet godina imali proizvodnju od 250 tisuća pršuta da bismo danas bili na 400 tisuća. To je veliki rast od šezdesetak posto. To se ostvarilo mukotrpnim radom i velikim investicijama, možda i najvećim u sektoru prehrambene industrije, koje iznose više od 40 milijuna eura. Najveći uspjeh je što je udio domaće sirovine u našim pršutanama u proteklih pet godina porastao s desetak posto na više od 50 posto“, istaknuo je Darko Markotić, predsjednik Klastera „Hrvatskog pršuta“.

 

Svinjogojstvo je strateška grana koju Vlada planira razvijati, poručio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, pojasnivši da su u planu financijske potpore s ciljem rasta primarne proizvodnje i osiguravanja kvalitetne sirovine za proizvodnju hrvatskog pršuta.

 

„Osim izvoznog potencijala, hrvatski pršut ima i veliki potencijal za plasman u turizmu kroz vrhunsku gastronomsku ponudu, jer moderni turisti traže autentičan doživljaj i upravo kroz eno i gastro ponudu mogu najbolje upoznati način života, običaje i bogatu tradiciju stanovništva na određenoj destinaciji'', rekao je Dragan Kovačević, potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK.

 

Dani hrvatskog pršuta sutra se nastavljaju izložbeno-prodajnom manifestacijom na Trgu bana Jelačića u Zagrebu od 08:00 do 18:00 sati. Čekamo vas!