Dalmatinska panceta i Dalmatinska pečenica dobile zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na razini EU

 17.02.2021
Dalmatinska panceta i Dalmatinska pečenica dobile zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na razini EU

Europska komisija donijela je Provedbenu uredbu o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla za Dalmatinsku pečenicu i Dalmatinsku pancetu, čime je tim proizvodima potvrđena zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP). Tako je okončan proces dug čak osam godina čiji su nositelji bili Udruga Dalmatinski pršut za pancetu i Udruga proizvođača drniškog pršuta za pečenicu.

 

„Iza nas je dug put, no vrijedilo ga je započeti i dovršiti, jer sad imamo još jedan vrijedan i autohton proizvod koji nosi zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, uz naš već poznat i prepoznatljiv Dalmatinski pršut. Velika je to vijest za hrvatsku gastronomiju, turističku ponudu te gospodarski potencijal, jer je riječ o oznaci koja jamči proizvodnju po točno propisanim uvjetima temeljenima na dalmatinskoj tradiciji i koju potrošači na inozemnim tržištima itekako poštuju i cijene“, izjavio je Darko Markotić, direktor proizvodnje Mesne industrije Braća Pivac i član radne skupine za proces zaštite Dalmatinske pancete. 

 

Proces dug osam godina

 

Cjelokupan proces zaštite započeo je u siječnju 2013. godine nakon radnog sastanka dviju udruga na kojem je donesena odluka da se pokrene projekt zaštite oznake zemljopisnog podrijetla proizvoda „dalmatinske pancete“ i proizvoda „dalmatinske pečenice“. Provedba projekta registracije oznaka povjerena je prof. dr. sc. Marini Krvavici s Veleučilišta „Marko Marulić“ iz Knina, dok su članovima radne skupine imenovani Darko Markotić, direktor proizvodnje Mesne industrije Braća Pivac, Ante Madir, izvršni direktor Klastera hrvatskog pršuta te Željko Pilić, vlasnik Pršutane Miljevci. Nakon definiranja okvira i načina na koji će se provesti zaštita navedenih proizvoda, određeni su i proizvodni pogoni u kojima će se odvijati proizvodnja pancete i pečenice u svrhu zaštite i izrade specifikacija, a među kojima je i pogon Mesne industrije Braća Pivac.

 

ZOZP na nacionalnoj razini

 

U travnju 2015. godine Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je natječaj u okviru programa „Potpora skupinama proizvođača za izradu specifikacije poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda za zaštitu naziva zaštićenom oznakom izvornosti, zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta“. Dodijeljena bespovratna sredstva iskorištena su za izradu specifikacije za registraciju zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla za proizvode „dalmatinsku pancetu“ i „dalmatinsku pečenicu“ sukladno Zakonu o poljoprivredi. U lipnju 2018. godine Dalmatinskoj panceti i Dalmatinskoj pečenici dodijeljena je zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj razini.

 

Zaštita na razini EU

 

U travnju 2019. godine podneseni su i zahtjevi za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla proizvoda Dalmatinske pancete i Dalmatinske pečenice na razini Europske unije te je Europska komisija, nakon svih ispunjenih usklađivanja sa zahtjevima njezine Glavne uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj, danas registrirala nazive Dalmatinska panceta i Dalmatinska pečenica.

 

Jamstvo poštivanja propisanih uvjeta proizvodnje

 

Oznaka zaštićenog zemljopisnog podrijetla jamči tako da je svaki proizvod koji nosi naziv Dalmatinske pancete i Dalmatinske pečenice proizveden u jednoj od četiriju dalmatinskih županija na tradicionalan način koji je omogućen specifičnim klimatskim uvjetima karakterističnima za područje Dalmacije.

 

Prema proizvođačkoj specifikaciji, Dalmatinska panceta proizvodi se od mesnate slanine, a Dalmatinska pečenica od dugog leđnog mišića svinja, postupkom soljenja ili salamurenja, blagog dimljenja hladnim dimom proizvedenim pirolizom biranih vrsta tvrdog drveta te sušenjem i zrenjem. Cjelokupan postupak prerade Dalmatinske pancete od početka faze soljenja ili salamurenja do kraja faze zrenja traje najmanje 65, a Dalmatinske pečenice 45 dana.

 

Povezanost ovih proizvoda i područja Dalmacije temelji se na znanju i umijeću lokalnog stanovništva. Burna povijest, utjecaj različitih kultura na život i običaje domaćeg stanovništva, stalna dostupnost morske soli uz povoljne klimatske odlike zaslužni su za višestoljetnu tradiciju lokalne proizvodnje suhomesnatih proizvoda u Dalmaciji, iz koje proizlazi njihova kvaliteta.

 

Pritom treba napomenuti da zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla kupcima jamči kupnju autentičnog i kontroliranog proizvoda čija se proizvodnja, odnosno prerada, mora odvijati na definiranom području, no pritom upotrijebljena sirovina ne mora potjecati isključivo od životinja koje su rođene i uzgajane u tom području.

 

Spoj tradicionalnog i modernog

 

U svojem proizvodnom pogonu u Gospodarskoj zoni Ravči kraj Vrgorca Grupa Pivac spaja tradiciju s modernim tehnologijama te zadovoljava sve uvjete tradicionalne proizvodnje Dalmatinskog pršuta, Dalmatinske pancete i Dalmatinske pečenice, koji se sole krupnom morskom soli iz domaćih solana, suše na dalmatinskoj buri, dime bijelim drvom te potom zriju u autentičnim uvjetima. Pritom je Dalmatinski pršut jedan od rijetkih proizvoda koji ne sadrži aditive, konzervanse ni bojila.

 

Ukupan kapacitet proizvodnog pogona, u koji je uloženo 120 milijuna kuna, na godišnjoj razini iznosi oko 350.000 komada pršuta, od čega oko 70 posto zaštićenih Dalmatinskih pršuta, te više od 600.000 komada ostalih tradicionalnih trajnih proizvoda poput Dalmatinske pečenice, Dalmatinske pancete i buđole.

 

U Hrvatskoj se godišnje ukupno proizvede oko 1.500 tona dalmatinske pancete, od čega se oko 800 tona odnosi na proizvodnju Mesne industrije Braća Pivac. Godišnja proizvodnja dalmatinske pečenice kreće se oko 400 tona, pri čemu polovica ukupno proizvedene količine također dolazi iz Vrgorca.