Biraj mudro, za sigurnu budućnost: Otkrivamo zbog čega odabrati strukovno zanimanje mesar!

 27.05.2022
Biraj mudro, za sigurnu budućnost: Otkrivamo zbog čega odabrati strukovno zanimanje mesar!

Odabir budućeg zanimanja nije jednostavna odluka. Pri upisu u srednju školu, potrebno je u obzir uzeti osobne interese, vještine i sklonosti, maštanja o poslu iz snova, ali i rezultate ostvarene u dosadašnjem školovanju. Jednako je važno razmisliti o mogućnostima zapošljavanja nakon srednjoškolskog obrazovanja. Za one koji razmišljaju o upisu u strukovnu školu, spretni su i vrijedni, žele se bezbrižno školovati za zanimanje koje je traženo na tržištu rada te odmah po završetku srednje škole zaposliti u perspektivnoj industriji – predlažemo zanimanje mesar/mesarica!

 

„Nisam pogriješio!"

 

Jedan od učenika koji su odabrali to strukovno zanimanje je Luka Mateša iz Duge Rese. Luka ovih dana završava prvi razred Mješovite industrijsko-obrtničke škole Karlovac, a stručnu praksu pohađa u PPK karlovačkoj mesnoj industriji, čiji je stipendist.

 

„S mesarskim zanatom susretao sam se od malih nogu. U našoj obitelji oduvijek sami pripremamo meso za zimu. Otac je pravi stručnjak za sve poslove vezane za tradicionalni običaj kolinja i obrade mesa, tako da sam već od najranijeg djetinjstva učio od njega i zainteresirao se za ovo zanimanje. Stric mi je također mesar, zaposlen u PPK karlovačkoj mesnoj industriji. I blizak obiteljski prijatelj, koji je nedavno otišao u mirovinu, svoj je radni vijek proveo u ovoj tvrtki. Svi su oni podržali moj odabir budućeg zanimanja kao mudru, razumnu i korisnu odluku. Većina kolega iz osnovne škole u zadnji je trenutak donijela odluku o upisu u srednju školu, no ja sam vrlo rano znao i danas mogu reći - nisam pogriješio!“, ispričao je Luka. Dodao je da mu se srednja škola svidjela i da se dobro snašao s teoretskim dijelom nastave, no draži mu je ipak praktični dio.

 

Na praksi mi je odlično. Svi učenici iz mog razreda obavljaju praksu u PPK. Sprijateljili smo se pa se i u slobodno vrijeme rado družimo. Žao mi je samo što u razredu nema djevojaka, jer mislim da se i žene uspješno mogu baviti ovim zanimanjem. Sam posao nije težak, tko ima volje i želje lako će ga svladati, a posebno bih pohvalio starije radnike koji vode brigu o nama mladima. Svi su uvijek spremni pomoći pa sam već u prvoj godini školovanja jako puno naučio. Nakon završetka obrazovanja, svoju budućnost vidim u PPK. Rad u velikom sustavu pruža sigurnost, a tko zna, možda jednog dana odlučim pokrenuti i vlastiti posao. Ovo je zanimanje koje će uvijek biti traženo, dobro je plaćeno i svakako bih ga preporučio svima koji razmišljaju o upisu u neku od strukovnih škola“, poručio je Luka.

 

Niz pogodnosti za buduće mesare

 

Luka je jedan od 15 budućih mesara koji trenutačno pohađaju stručnu praksu u PPK karlovačkoj mesnoj industriji, jednoj od najvećih mesoprerađivačkih tvrtki u Hrvatskoj čiji pogoni obuhvaćaju površinu od čak 20.000 četvornih metara. Mladi mesari ovdje imaju priliku usvojiti vještine vezane uz čitav proizvodni proces, i to koristeći najmoderniju tehnologiju. Zbog širenja proizvodnih kapaciteta u posljednjih desetak godina potrebe za kvalificiranim stručnim kadrom, i to ponajviše mesarima, u toj su tvrtki značajno porasle. Kako je zanimanje mesar deficitarno na tržištu rada, PPK će i u novoj školskoj godini s 1.000 kuna mjesečno stipendirati učenike koji upišu ovo zanimanje i odluče stručnu praksu pohađati u njihovim proizvodnim pogonima. Osim mjesečnih stipendija, učenicima nude i brojne druge pogodnosti.

 

U godinama pred nama planiramo jačati poziciju na domaćem i inozemnom tržištu, čuvajući pritom tradiciju i kvalitetu karlovačkih mesarskih obrta. Kako bismo to ostvarili, želja nam je obogatiti naš tim novim kvalificiranim stručnjacima pa zato i ove godine nastavljamo sa stipendiranjem učenika koji su odabrali školovati se za zanimanje mesara, koje je itekako cijenjeno i potrebno u našoj kompaniji. To je zanimanje za koje zaista možemo reći da ima sigurnu budućnost. Planovi PPK i Grupe Pivac obuhvaćaju daljnje širenje pa je stoga logično da će potrebe za kvalificiranim stručnim kadrom i dalje dodatno rasti. Kako bismo motivirali srednjoškolce da odaberu zanimanje mesar, uz mjesečnu novčanu stipendiju nudimo im besplatne udžbenike, plaćeni rad na praksi i troškove prijevoza, besplatni topli obrok za vrijeme prakse te druge pogodnosti. Nadamo se da će se ova mjera pokazati kao kvalitetan poticaj mladima da se odluče za zanimanje mesar. Mi im možemo ponuditi bezbrižno školovanje, ali i sigurno zaposlenje po završetku školovanja te rad u stabilnoj tvrtki s poticajnim okruženjem koja cijeni znanje i rezultate“, istaknuo je Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije.

 

Obveza je korisnika stipendija redovito pohađati nastavu i stručnu praksu te završiti školsku godinu za koju se koristi stipendija. Prosjek ocjena nije uvjet za dobivanje stipendije. Nakon završetka školovanja stipendisti su obvezni ostati u radnom odnosu najviše dvije godine, ovisno o tome koliko su dugo koristili stipendiju. Potom im se nudi i trajno zaposlenje uz stimulativna primanja.

 

Sigurna egzistencija

 

Mješovita industrijsko-obrtnička škola Karlovac nalazi se u novoobnovljenoj zgradi sa suvremeno opremljenim učionicama. Obrazovanje za mesara traje tri godine, nakon čega učenici stječu srednju stručnu spremu. Nastavni program odvija se po jedinstvenom modelu obrazovanja, a sastoji se od općih, stručnih i izbornih predmeta te praktične nastave. Premda se to zanimanje tradicionalno percipira kao muško, ravnateljica škole Snježana Erdeljac ističe da se njime ravnopravno mogu baviti i žene.

 

„Tko izuči mesarski zanat u struci će naći dobro plaćen posao, koji jednako kvalitetno i dobro mogu odrađivati osobe oba spola. Pozivamo učenike da odaberu zanimanje mesar, a mi ćemo im omogućiti dobre uvjete obrazovanja, vrlo kvalitetne i stručne nastavnike te dobru radnu i prijateljsku okolinu u kojoj će se dobro osjećati“, poručila je Snježana Erdeljac, ravnateljica MIOŠ Karlovac.

 

Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Karlovac i Karlovačke županije također su pozvali mlade da razmisle o odabiru strukovnog zanimanja mesar/mesarica, ističući kako je ono na tržištu rada rijetko i traženo te stoga mladima pruža mogućnost sigurne egzistencije, bez potrebe da  napuštaju Hrvatsku u potrazi za dobro plaćenim poslom.

 

Stipendije za buduće mesare nudi i Mesna industrija Vajda Čakovec koja, kao i PPK, djeluje u sustavu Grupe Pivac.