Topla terrine od kraškog vrata, rajčice, mozzarelle i patlidžana

 

Sastojci

160 g kraškog vrata Pivac (narezanog)

250 g mozzarelle

4 manje rajčice

1 patlidžan

1 dl maslinova ulja

4 češnja češnjaka (narezanog na tanke ploške)

1 grančica origana

125 g rikule

sol (krupna morska)

crni papar (u zrnu)

Priprema

U slučaju da vam je ostalo žara na roštilju, patlidžani pečeni na žaru svakako će imati bolji okus. Ovo predjelo možete složiti i od ostataka povrća sa žara od nedjeljnog roštilja.

Patlidžane narežite na 8 tanjih ploški, posolite i odložite na papirnati ubrus kako bi se odgorčili. Rajčicu također narežite na ploške, nešto deblje, odstranite gornji i donji dio.

Patlidžane prepržite na malo maslinova ulja. Prilikom okretanja na toplu stranu pospite listiće češnjaka. Četiri ploške preprženih patlidžana prebacite u vatrostalnu posudu pa na njih posložite polovice mozzarelle, kriške kraškog vrata pa lagano pritisnite da se prilikom pečenja gornji dio ne skliže, na to stavite rajčicu pa opet red patlidžana, rajčice, kraškog vrata i na vrh stavite mozzarellu. Zapecite u pećnici 10-ak minuta na 250ºC.

Možete upotrijebiti i druge sireve, no jedino se mozzarella neće rastopiti. Rikulu posložite na sredini tanjura te na nju stavite terrine, polijte maslinovim uljem, pospite listićima svježeg origana, krupnom morskom solju, sameljite malo papra u zrnu i poslužite.

 

Vrijeme pripreme: 30 min

Zahtjevnost pripreme: 3/5

Za 4 0sobe

Ovaj recept dio je naše kuharice S bure na pijat, a autor recepta je chef  Tomislav Nikšić. Ostale recepte iz kuharice možete pogledati ovdje.

 

Komentirajte