Sajam zaštićenih hrvatskih proizvoda

Dalmatinski pršut, Međimursko meso ‘z tiblice i Drniški pršut oduševili posjetitelje

Čak tri proizvoda Grupacije Pivac – Dalmatinski pršut, Drniški pršut i Međimursko meso ‘z tiblice – ponosni su nositelji zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla. Još dva naša proizvoda –  Dalmatinska panceta i Dalmatinska pečenica, trenutno su u procesu zaštite. Sve ove proizvode moglo se degustirati i kupiti na Sajmu zaštićenih hrvatskih proizvoda, održanom 27. i 28. travnja na splitskim Prokurativama, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede. Na Sajmu je sudjelovalo ukupno 20 izlagača, a Grupaciju Pivac predstavljale su Mesna industrija Braća Pivac i Mesna industrija Vajda kao proizvođači naših proizvoda s oznakom zaštite.

Zaštita autohtonih poljoprivrednih proizvoda sustavna je procedura Ministarstva poljoprivrede  kojom se pojedini autohtoni poljoprivredni proizvodi proglašavaju zaštićenim na području RH, prema svojoj izvornosti ili oznaci zemljopisnog podrijetla. Autohtonima se smatraju oni prehrambeni proizvodi koji zbog tehnoloških, prehrambenih i organoleptičkih specifičnosti, kvalitetom i posebnošću uspješno konkuriraju na hrvatskom tržištu i dio su hrvatske gastronomske ponude. Sve su to odreda vrhunski proizvodi koje krasi autentičnost, originalnost i specifičnost zemljopisnog podrijetla. Zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla trenutno nosi samo devet proizvoda, stoga se posebno ponosimo činjenicom da su među njima čak tri naša proizvoda, a još dva bi im se uskoro trebala pridružiti.

Donošenjem odluke o pokretanju postupka zaštite naziva, odnosno ulaska u sustav kvalitete, proizvođači se usmjeravaju na usavršavanje i standardiziranje proizvodnje. Pritom tradicionalnost proizvoda ostaje njegova ključna karakteristika. Cijeli koncept sustava kvalitete proizvođaču nameće dodatnu odgovornost za proizvod, proizvodnju po pravilima definiranim u Specifikaciji proizvoda, a pod kontinuiranim nadzorom od strane ovlaštenih kontrolnih tijela. U konačnici, oznaka zaštićenog proizvoda potrošaču jamči kupnju autentičnog i kontroliranog proizvoda, priznate kvalitete i lokalnog podrijetla, navode u Ministarstvu poljoprivrede.

Sudeći po interesu posjetitelja Sajma, čini se da potrošači to uvelike prepoznaju. Očekivano, naš Dalmatinski pršut izazvao je velik interes, zaostajao nije ni Drniški pršut, a za Splićane i mnogobrojne turiste bila je ovo ujedno jedinstvena prilika za kušanje Mesa ‘z tiblice, najpopularnijeg međimurskog gastro specijaliteta originalne tradicionalne recepture.

Sajmom na Prokurativama ujedno je završeno obilježavanje Mjeseca hrvatskih zaštićenih proizvoda, u sklopu kojeg je Ministarstvo poljoprivrede u travnju organiziralo niz manifestacija promocije zaštićenih proizvoda u suradnji sa Gradom Zagrebom, Splitsko-dalmatinskom županijom i Gradom Splitom, Dubrovačko-neretvanskom županijom, Gradom Dubrovnikom i Klasterom hrvatskog pršuta te Turističkom zajednicom grada Dubrovnika i Turističkom zajednicom grada Splita.

Svim posjetiteljima Sajma zaštićenih hrvatskih proizvoda zahvaljujemo na pruženoj podršci!

Komentirajte