Rižoto od radiča i kraškog vrata s umakom od mladoga graška

Sastojci

16 kriški kraškog vrata Pivac

150 g riže

150 g mladoga graška (blanširanog i šokiranog)

1 glavica radiča

4 češnja češnjaka

1 žlica meda

4 dl crnog vina

2 glavice crvenog luka

1 l pilećeg temeljca

250 g maslaca

70 g ribanog parmezana

½ dl maslinova ulja

½ l bijelog suhog vina

6 — 7 listića bosiljka

1 lovorov list

 

Priprema

Radič sotirajte na 2 češnja sitno sjeckanog češnjaka, polijte vinom i iskuhajte dok tekućina ne ispari. Kad ostane oko 1 dl tekućine, karamelizirajte medom.

Zakuhajte pileći temeljac. Na laganoj vatri rastopite maslac i dodajte sitno sjeckani crveni luk. Na „rastopljeni“ luk dodajte rižu uz stalno miješanje drvenom žlicom. Tek kad se riža dobro zagrije, lagano je počnite podlijevati temeljcem, također uz stalno miješanje. Temeljac dolijevajte tek toliko da pokrije rižu. Miješajte dok riža ne upije tekućinu te ponovo podlijte. Gotovo je kad riža postane al dente  i kremasta.

(Kremastu rižu dobit ćete samo ako je podlijevate temeljcem koji je iste temperature kao i riža. Riža neće ispustiti škrob ako je zalijevate hladnom tekućinom.)

U rižu umiješajte sotirani radič, po potrebi dodajte temeljca, maknite s vatre i umiješajte parmezan i maslac. Prije nego što dodate maslac, riža mora biti gotovo tekuća, jer će se u protivnom masnoća mnogo teže emulgirati s rižom.

U posudi s debelim dnom, ukuhajte bijelo vino sa ½ glavice crvenog luka, lovorovim listom i 2 češnja češnjaka. Kad ishlapi do 1 dl, izvadite lovorov list te dodajte grašak i bosiljak. Nakon što prokuha, izradite u blenderu te procijedite kroz sitno cjedilo. Pokušajte protisnuti što više suhe tvari pa vratite u posudu. Na laganoj temperaturi, uz lagano miješanje žicom, dodajte 150 g maslaca.

Umak od graška lagano polijte po sredini tanjura, žlicom posložite rižoto, a na vrh stavite rolice kraškog vrata i poslužite.

 

Vrijeme pripreme: 80 min

Zahtjevnost pripreme: 3/5

Za 4 osobe

 

Ovaj recept dio je naše kuharice S bure na pijat, a autor recepta je chef  Tomislav Nikšić. Ostale recepte iz kuharice možete pogledati ovdje.

Komentirajte