Predstavljen novi model kooperacije Grupacije Pivac

Na XIV. Savjetovanju uzgajivača svinja u Đurđevcu predstavljen novi model kooperacije Grupacije Pivac

Grupacija Pivac sponzor je XIV. Savjetovanja uzgajivača svinja u RH, dvodnevnog edukativnog događanja koje je jučer započelo u Đurđevcu, u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije i Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske. Riječ je o središnjem mjestu susreta uzgajivača i stručnjaka, razmjene iskustava između samih proizvođača, stjecanja korisnih i primjenjivih spoznaja, kao i unaprjeđenja poslovnih odnosa.

Osim brojnih stručnih predavanja, prvoga dana savjetovanja održana je panel rasprava na temu “Domaća svinjogojska proizvodnja – prilike i prepreke”. U diskusiji je, uz predstavnike Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske poljoprivredne agencije te ostalih sektorskih institucija i tvrtki, sudjelovao i predstavnik Grupacije Pivac, Igor Miljak.

Jedna od glavnih tema o kojima se raspravljalo bila je dostatnost domaće sirovine za potrebe mesnoprerađivačke industrije. “Grupacija Pivac u svim svojim tvrtkama provodi sveobuhvatne investicije s ciljem širenja kapaciteta i modernizacije proizvodnih pogona, što je preuvjet za povećanje uzgoja svinja na farmama naših kooperanata. Intenzivno radimo na širenju suradnje s domaćim uzgajivačima, ali unatoč svim našim naporima, u svinjogojstvu nismo ni blizu samodostatnosti. U Hrvatskoj se danas uzgaja oko 800.000 svinja, dok su potrebe trostruko veće. Zato smatramo da je za zaustavljanje negativnih trendova nužna jasna i definirana agrarna politika, s konkretnim i učinkovitim mjerama, kako bi se potaknulo povećanje proizvodnje svinja prema brojkama na kojima smo povijesno bili i koje su na pragu samodostatnosti”, poručio je Miljak.

Voditelj kooperacije svinja Slavonija u Mesnoj industriji Vajda, Stanko Kovačević, okupljenima je pak predstavio novi model kooperacije Grupacije Pivac. Naš model kooperacije domaćim uzgajivačima nudi fiksnu otkupnu cijene i rok isplate unutar 10 dana, te uz to najmanje tri turnusa godišnje.

“U ovom trenutku imamo više od 70 kooperanta. U 2017. godini broj odojaka stavljenih u tov narastao je na 100.000, što predstavlja povećanje za 145 posto u odnosu na godinu prije. Kooperanti su nas prepoznali kao pouzdane partnere, a glavni razlog ovako pozitivnog odaziva je sigurnost koju smo im pružili. Plan je do kraja ove godine broj svinja uzgojenih na farmama kooperanata povećati na 150.000, te na 200.000 do kraja 2019. godine”, naglasio je Kovačević.

 

Komentirajte