Potpisan novi kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde

U ČAKOVEČKOJ MESNOJ INDUSTRIJI POVEĆANE MINIMALNE PLAĆE I DRUGE NAKNADE

 

Čakovec, 9. lipnja 2017. – Izmjene i dopune kolektivnog ugovora, potpisanog danas u sjedištu čakovečke Mesne industrije Vajda, radnicima donose povećanje minimalne bruto plaće, naknade zaposlenicima koji odlaze u mirovinu te ostalih naknada koje će biti isplaćene u visini neoporezivih iznosa propisanih poreznim zakonom. Uz to, novim su kolektivnim ugovorom zadržane dosadašnje pogodnosti, poput osiguranog toplog obroka te ostvarivanja prava na dodatne dane godišnjeg odmora s obzirom na staž, uvjete rada i socijalne prilike zaposlenika. Ugovor stupa na snagu od 1. lipnja 2017. s trajanjem od godinu dana.

“Vajda je jedna od rijetkih prehrambenih industrija u Hrvatskoj koja poslovnu praksu kolektivnog ugovaranja prava i obveza zaposlenika primjenjuje od svojih samih početaka te ugovor kontinuirano obnavlja, čemu i danas svjedočimo. Ulaskom Vajde u Grupaciju Pivac taj se kontinuitet nastavlja, štoviše prava zaposlenika propisana zakonima povećavaju se iznad standarda, a to je ujedno i dugogodišnja praksa i način funkcioniranja u Grupaciji Pivac. Vjerujemo da će se nakon snažnog investicijskog iskoraka ove i sljedeće godine, uz znatno poboljšanje radnih uvjeta za sve zaposlenike, a u duhu grupacijske politike, prava zaposlenika dodatno unapređivati, što je preduvjet za uspješnije i kvalitetnije poslovanje te za još homogenije odnose unutar velike gospodarske obitelji Pivac“, izjavio je Vladimir Mesarić, direktor Mesne industrije Vajda d.d. Čakovec.

Vrijednost nedavno pokrenute investicije u Vajdi procjenjuje se na više od 50 milijuna kuna, a njezina se realizacija očekuje do kraja 2018. godine. „Snažno podržavamo nastavak pozitivnih trendova u Vajdi i uvjereni smo da će nakon završetka investicijskog ciklusa i poslovni rezultati biti još bolji, što će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta, ali i još većih socijalnih prava Vajdinih zaposlenika“, istaknuo je Josip Ribić, povjerenik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske – Sindikalne podružnice „Vajda“.

Kako se novim kolektivnim ugovorom propisuju veća prava od onih koja navodi osnovni Zakon o radu, prava se iz ugovora odnose na sve zaposlenike Vajde, neovisno o tome jesu li članovi sindikata.

 

Komentirajte