Pivac pokreće proizvodnju novih proizvoda

Nakon više od 60 godina tradicije u proizvodnji suhomesnatih proizvoda, ova nekad mala firma iz Vrgorca koja je prerasla u jednog od vodećih proizvođača svježeg mesa i mesnih prerađevina u Republici Hrvatskoj uskoro kreće u proizvodnju veganskih proizvoda i to isključivo na bazi raštike, blitve, maslinovog uja, šparoga i ostalog krškog bilja.

Ovakvu nesvakidašnju odluku komentirali su iz uprave Mesne industrije Braća Pivac; globalno i kod nas, sve se više bilježe trendovi prelaska na veganski način prehrane. Odlučili smo iskoristiti prednosti mediteranskog krša i na tržište plasirati sasvim novi oblik proizvoda koji se baziraju na bilju našeg kraja.  Udružili smo se s lokalnim uzgajivačima ovaca i zajednički dogovorili da će sva stoka biti donirana seoskim domaćinstvima isključivo za  razvoj seoskog turizma, ali se životinje neće koristiti u prehrani već će umirati prirodnom smrću.

lokalno

Za potrebe ove proizvodnje biti će prenamijenjeni dosadašnji objekti kompanije, ali će se krenuti i u izgradnju novih za koje su već predani zahtjevi za potrebne dozvole. Većina sredstava dolazi iz kompanije, dok će se dio namiriti iz Strukturnih fondova EU.

U Pivcu ističu kako paletom Premium proizvoda, a posebno novim proizvodom „Dimljenim medaljonima od raštike“  žele osvojiti i ono tradicionalno tržište u EU i RH koje još nije prešlo na vegansku prehranu. Napominju kako se medaljoni suše na tradicionalan način kao nekad pršut i panceta te će puninom okusa i mirisom mora potaknuti mesoljupce na promjenu prehrane.

Iz Ministarstva poljoprivrede nam javljaju kako su već počeli isplaćivati poticaje za sadnju raštike i blitve kod lokalnog stanovništva te da im je cilj zazeleniti  Biokovo od raštike i blitve. Lokalni maslinari već su potpisali prve ugovore za otkup ulja. Društvo berača šparoga oduševljeno je idejom i naglašavaju kako nemaju problema s poskocima koji se bude i ovo doba godine i haraju Biokovom.

Za kraj, iz Pivca potvrđuju kako prve veganske proizvode očekuju na policama krajem godine, a organizirat će i veliku proslavu otvaranja novih pogona u Vrgorcu gdje će se proizvodi moći i degustirati.

vijest

Komentirajte