Papilota od oslića i pršuta sa šparogama

Sastojci

150 g pršuta Pivac (tanko narezanog i prepolovljenog po dužini)

½ kg šparoga (oguljenih i odrezanih na komade dužine 10-ak cm)

2 češnja češnjaka

30 g maslaca

1 dl maslinova ulja

½ dl limunova soka (prije nego što iscijedite limun, naribajte koricu na duge rezance)

4 x 150 g fileta oslića

crni papar

 

Priprema

Svaka porcija peče se en papillote, zamotana u papir kako bi se sačuvala vlaga i prirodni sokovi.

Okus šparoga savršeno nadopunjava okus pršuta, po želji možete upotrijebiti bijele ili zelene. Za ovu priliku preporučujem zelene, uzgojene, nije ih potrebno blanširati, a zbog načina pripreme ne gube okus.

Moja preporuka je ne blanširati šparoge. Ljubitelj sam hrskavih, gotovo sirovih zelenih šparoga. Ako ste se odlučili za bijele ili divlje, blanširanje će biti nužno.

Češnjak popržite na maslacu na laganoj vatri dok ne omekša. Zatim ga izvadite i pomiješajte s krupnom soli i miješajte dok se ne pretvori u kremicu. Dodajte limunov sok, koricu i papar.

Zagrijte pećnicu na 200ºC. Pripremite 4 komada papira za pečenje veličine 30×30 cm. Papir premažite maslacem u kojem se pržio češnjak. Položite filet oslića na sredinu. Premažite ga četvrtinom kremice od limuna i češnjaka, četvrtinu šparoga položite na vrh i prekrijte četvrtinom pršuta. Preklopite papir preko fileta i zamotajte rubove kako biste dobili omotnicu. Papir spojite spajalicama i odložite na veliki lim za pečenje. Isti postupak ponovite s preostala tri fileta. Pecite 20-ak minuta na 220ºC. Papir će poprimiti rustikalno smeđu boju.

Omotnice možete pripremiti do 24 sata unaprijed i peći kad vam stignu gosti. Tako će vam trebati manje vremena za kuhanje jer će limunov sok djelomično „skuhati” ribu.

 

Vrijeme pripreme: 60 min

Zahtjevnost pripreme: 3/5

Za 4 osobe

 

Ovaj recept dio je naše kuharice S bure na pijat, a autor recepta je chef  Tomislav Nikšić. Ostale recepte iz kuharice možete pogledati ovdje.

Komentirajte