Palenta s pancetom i paškim sirom

Sastojci

150 g pancete Pivac (narezane na sitne kockice)

125 g paškog sira (sitno ribanog — izvrstan način da se iskoriste komadići neiskorištenog sira)

0,7 dl mlijeka

60 g maslaca

60 g suhih rajčica (namočenih tijekom noći)

1 šalica (1,5 dl) kukuruzne krupice

 

Priprema

U posudi sotirajte* kockice pancete dok ne postanu hrskave. Rupičastom žlicom izvadite ih na papiranti ubrus, a na masnoći rastopite 10 g maslaca i dodajte mlijeko. U prokuhano mlijeko uz stalno miješanje na umjerenoj temperaturi dodajte kukuruznu krupicu. Neki vole čvršću, a neki mekšu palentu. Meni je za ovaj recept draža mekša tekstura. Ako želite čvršću, samo dodajte koju žlicu kukuruzne krupice više. Sušene rajčice, koje ste namočili tijekom noći u mlakoj vodi, narežite na rezance i dodajte palentu, kockice hrskave pancete i promiješajte. Palentu treba miješati dok se ne počne odvajati od ruba posude zatim umiješajte sitno ribani sir i maslac kako bi se sir lakše rastopio. Maknite s vatre i nastavite miješati dok se sir i maslac ne prožmu sa smjesom.

Poslužite odmah

* postupak kojim se povrće kratko protrese na zagrijanom maslacu ili ulju.

 

Vrijeme pripreme: 20 min

Zahtjevnost pripreme:  3/5

Za 8 osoba

 

Ovaj recept dio je naše kuharice S bure na pijat, a autor recepta je chef  Tomislav Nikšić. Ostale recepte iz kuharice možete pogledati ovdje.

 

Komentirajte