MIB Pivac na 4. Danima hrvatskog pršuta u Dubrovniku

Mesna industrija “Braća Pivac” sudjelovala na 4. Danima hrvatskog pršuta u Dubrovniku

30706117_1957809937576928_7982878524199403520_n

Mesna industrija “Braća Pivac” sudjelovala je 13. i 14. travnja na 4. Danima hrvatskog pršuta, manifestaciji koja je okupila proizvođače Dalmatinskog, Krčkog, Istarskog i Drniškog pršuta s ciljem promoviranja pršuta kao tradicionalnog gastronomskog proizvoda i očuvanja njegove izvornosti i autohtonosti.

Na ocijenjivanje je ove godine pristiglo 11 uzoraka, među kojima su bili zastupljeni svi certificirani hrvatski pršuti. Da je riječ o proizvodima iznimne kvalitete govori činjenica da su uz šampionsku titulu dodijeljene sedam zlatnih i tri srebrne medalje, dok su brončane ove godine izostale.

“Potencijal pršutarske proizvodnje je velik. Kroz protekle četiri godine proizvodnja je narasla 40 posto i sada članovi Klastera proizvode oko 350 tisuća komada pršuta. Potencijal za rast je još i veći. Samo smanjenjem uvoza zamjenskih proizvoda i kontinuiranim rastom izvoza, našu proizvodnju kroz samo nekoliko godina možemo udvostručiti. Kada tome pridodamo podatak kako iz godine u godinu raste udio hrvatske sirovine u našim pršutanama, vidimo koliki je to doprinos razvoju gospodarstva u Hrvatskoj”, istaknuo je Darko Markotić, predsjednik Klastera “Hrvatskog pršuta”.

Manifestacija je, uz proizvođače pršuta, okupila ostale ključne subjekte prehrambene industrije, kao i predstavnike resornog ministarstva, Hrvatske gospodarske komore te predstavnike znanstvenih institucija. Bila je to prilika da se ponude odgovori na brojna pitanja u svrhu što boljeg razvoja pršutarske proizvodnje. Edukativne radionice “Što donosi Pravilnik za mjeru 3.1. i 3.2. te njegova primjena u praksi” i “Praksa poštenog informiranja i nutritivno označavanje hrane”, informirale su proizvođače pršuta o pravilnicima i uredbama vezanim uz proizvodnju pršuta, dok je na radionici “Unaprjeđenje postupka proizvodnje pršuta – novija znanstvena dostignuća Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Zagreb”, dr. sc. Helga Medić govorila o novim dosezima tehnologije u proizvodnji pršuta u Europi i svijetu s naglaskom na nove trendove u tehnologiji soljenja, sušenja, dimljenja i zrenja. Iako je intencija da se smanjuje količina soli, svako smanjenje ispod 4,5 posto bilo bi upitno i rizično, zaključak je radionice.

Sudionici okruglog stola “Uloga znanosti u proizvodnji pršuta i suhomesnatih proizvoda”, istaknuli su važnost zadržavanja tradicionalnog načina proizvodnje uz primjenu suvremenih tehnologija. Suradnja znanstvenika i proizvođača pršuta danas je kvalitetnija u odnosu na razdoblje od prije desetak godina, no još uvijek nije dovoljna i ima prostora za njezin razvoj. Predsjednik Klastera „Hrvatskog pršuta“ Darko Markotić i predstavnica tvrtke Pisinium iz Pazina Hani Hreljak istaknuli su kako su pršutari najviše toga naučili metodom pokušaja i pogrešaka te u tom smislu itekako treba osnažiti suradnju sa znanstvenim ustanovama.

Ujedno je na stručnom skupu održana promocija knjige “Kemija i tehnologija šunki i pršuta”, autora prof. dr. sc. Dragana Kovačevića s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Osijek. Objavljivanje knjige sponzorirala je Grupacija Pivac, na što smo posebno ponosni s obzirom da se radi o prvoj i jedinstvenoj znanstveno-stručnoj knjizi na nacionalnoj razini iz područja tehnologije proizvodnje, kvalitete i sigurnosti šunki i pršuta.

Ove godine Dani hrvatskog pršuta po prvi su puta prošireni izložbeno-prodajnom prezentacijom pršutara, koja je privukla velik broj posjetitelja. Iskazani interes kupaca najbolji je pokazatelj značajne uloge pršuta u gastronomskoj i turističkoj ponudi Hrvatske. “Iznimno je važno da kupci mogu i znaju prepoznati razlike između visokokvalitetnih proizvoda i onih koji to nisu. Kako bi hrvatski pršut prezentirali kupcima, manifestacija se drugog dana preselila na dubrovački Stradun, a osim građana Dubrovnika privukla je veliki broj turista, pa su hrvatski pršuti dobili iznimnu promociju. S atraktivnim mirisom i okusom upoznali su se i gosti iz dalekih zemalja koji nisu imali do sada prigode kušati hrvatski pršut”, poručuju organizatori.

Danima hrvatskog pršuta započela je manifestacija “Mjesec hrvatskih zaštićenih proizvoda” koja će biti završena 27. i 28. travnja na Prokurativama u Splitu, gdje će  u organizaciji Ministarstva poljoprivrede biti održan Sajam hrvatskih zaštićenih proizvoda. Ispred Grupacije Pivac na Sajmu će sudjelovati Mesna industrija Braća Pivac i Mesna industrija Vajda.

Komentirajte