MIB Pivac dobio certifikat “Dalmatinski pršut”

Ponosni smo što su nakon odrađenog iznimno velikog posla, uz sudjelovanje velikog broja stručnjaka, naš dugogodišnji rad i tradicija u proizvodnji pršuta prepoznati i od danas zaštićeni certifikatom “Dalmatinski pršut”.

Mesna industrija Braća Pivac jedna je od prvih proizvođača u Hrvatskoj koja nosi certifikat “Dalmatinski pršut”, što potvrđuje dugogodišnju tradiciju i znanje u proizvodnji pršuta. Certifikat je važan u području zaštite potrošača, kojima će biti na raspolaganju kvalitetan i prepoznatljiv proizvod. Ovo je velika prilika za cijelu regiju da se iskaže kao regija u kojoj se proizvode dobri i kvalitetni proizvodi istaknuto je prilikom dodjele certifikata.

U Centru za kulturu prehrane proslavila se dodjela prvih certifikata oznake zemljopisnog podrijetla “Dalmatinski pršut” na nacionalnoj razini. Certifikat je dokaz strpljivog i predanog rada svih ovih godina kao i suradnje stručnjaka i državnih i lokalnih tijela koja su pomogla da se zaštiti podrijetlo dalmatinskog pršuta na nacionalnoj razini, a uskoro i na razini Europske unije.  Odrađen je golem posao u pronalasku povijesnih dokaza koji kvalitetu dalmatinskog pršuta povezuju sa specifičnosti zemljopisnog područja.

Prušuti pivac nositelji žiga Dalmatinski pršut

Prilikom dodjele certifikata Stipe Grljušić, komercijalni direktor Mesne industrije Braća Pivac  istaknuo je  važnost postojanja oznaka na nacionalnoj i EU razini za postizanje povećanja prodaje, te kvalitetu proizvoda koja proizlazi iz tehnologije i dugotrajnosti proizvodnje dalmatinskog pršuta. O važnosti udruživanja proizvođača kao jednom od prvih koraka u postupku zaštite, a kasnije u promociji, organizaciji, proizvodnji i nastupu na tržištu rečeno je u okviru početka rada Klastera Hrvatski pršut, koji ima funkciju brige i podrške svim proizvođačima pršuta.

Autor specifikacije Ugo Toić objasnio je sve češće pitanje u razlici između oznake izvornosti i oznake zemljopisnog podrijetla:

Često se postavlja pitanje razlike oznake izvornosti u odnosu na oznaku zemljopisnog podrijetla. Valja znati da u Dalmaciji nikada nije bilo svinjogojske proizvodnje, već se proizvodnja svinja za pršut obavljala u svakom domaćinstvu s tek nekoliko životinja. Tim više što Dalmatinci i nisu jeli pršut. Pršut je bio svetinja koja se čuvala i služila u iznimnim i posebnim prilikama, a jeli su se panceta i kobasice, čija je zaštita danas također u tijeku. Dakle, ova mogućnost da sirovina za proizvodnju pršuta ne mora nužno potjecati iz Dalmacije nije specifičnost samo naša i samo ovog proizvoda. EU je prepoznala to kod brojnih drugih proizvoda, te omogućila zaštitu tradicije, ugleda, određenog specifičnog načina proizvodnje, određene faze proizvodnje zaštitom zemljopisnog podrijetla, baš da se baština, naslijeđe i tradicija i u ovom smislu sačuvaju i zaštite, ukoliko u današnjim uvjetima proizvodnje ne postoji mogućnost osiguravanja svih faza proizvodnje sirovine i proizvoda na ograničenom području.

Stavljanje žiga "Dalmatinski pršut"

Prisutni su također istaknuli važnost suradnje s regionalnim i lokalnim službama, posebno su zahvalili Splitsko-dalmatinskoj županiji koja ja pružila veliku organizacijsku, stručnu i financijsku pomoć ovom projektu.

Više o postupku dobivanja certifikata “Dalmatinski pršut” možete pročitati ovdje.

Mesna industrija Braća Pivac posebno zahvaljuje svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta i veseli se skoroj zaštiti proizvoda na razini EU, jer naše iskustvo i tradicija samo su još jedan dokaz kulturnog i gastronomskog bogatstva Dalmacije i Hrvatske.

Oznaka "Dalmatinski pršut"

 

Komentirajte