OPIS PROIZVODA

Kraški vrat

 

Tradicionalna receptura proizvodnje kraškog vrata čuvala se i prenosila s koljena na koljeno u obitelji Pivac. Pažljivo birana kvaliteta svinjskog vrata koji se nakon odvajanja od kosti, detaljno obrađuje i stavlja u sol, zatim suši na kvalitetnom dimu i buri Dalmatinske zagore posebnost je jednog ovakvog proizvoda.

Pravi omjer dima, vjetra,iskustva i znanja stvaraju jednu od najukusnijih kombinacija okusa i mirisa, specifičnu za tradicionalne suhomesnate proizvode. Kraški vrat kao specijalitet dalmatinske kuhinje prisutan je u njoj od pamtivijeka, te se kao takav smatra jednim od najboljih i najukusnijih suhomesnatih proizvoda u njoj.

Sušara u Zavojanima koja je opremljena najmodernijom tehnologijom te u potpunosti prilagođena tradicionalnoj proizvodnji suhomesnatih proizvoda zadovoljava sve europske standarde proizvodnje i kvalitete proizvoda. Pažljivo sortiranje te jedinstvena kvaliteta Kraškog vrata “Pivac” upravo su razlog zbog čega je ovaj proizvod prepoznatljiv kupcima diljem Hrvatske i šire.

 

RECEPTI ZA VAS

Bruschetta sa šalšom od kukuruza i kraškog vrata

 

Sastojci

16 kriški kraškog vrata Pivac (tanko narezanog)

16 bruschetta (baguette narezan na ploške, namočen maslinovim uljem i prepržen na roštilju)

100 g kukuruza (šećerca, smrznutog ili svježeg)

4 rajčice (filetirane, nasjeckane na kockice)

1 crveni luk (nasjeckan na kockice iste veličine kao rajčica)

½ jalapeno paprika (bez sjemenki ako ne volite ljuto)

¼ vezice korijandra

sok od 1 limete

sok od ½ limuna

maslinovo ulje

sol (krupna morska)

papar u zrnu

 

Priprema

Na vrućoj tavi s malo maslinova ulja kratko prepržite kukuruz. Izmiješajte kukuruz, rajčicu, jalapeno papriku, luk i sitno sjeckani korijandar. Začinite solju, sameljite papra i polijte sokom od limete i limuna pa poškropite maslinovim uljem. Na bruschette žlicom posložite šalšu te kraški vrat.

Šalšu možete čuvati u hladnjaku 24 sata.

 

Vrijeme pripreme: 20 min.

Zahtjevnost pripreme: 3/5

Za 4 osobe

 

Ostale recepte iz naše kuharice S bure na pijat možete pogledati ovdje.

 

SLIČNI PROIZVODI

Dalmatinska panceta

Kraljica tradicionalnih proizvoda, čija receptura seže još od srednjega vijeka, a prenosila se s koljena na koljeno, upravo je dalmatinska panceta. Podneblje, kao jedan od glavnih čimbenika u proizvodnji pancete, ono je što čini ovaj proizvod drugačijim od ostalih.

 

Dalmatinski pršut

Mnoga tradicionalna jela ostala su zaboravljena u prošlosti, ali pršut kao specijalitet, oduševljava gurmane već više od dvije tisuće godina.Tradicionalni dalmatinski pršut proizvodi se isključivo na području Dalmacije, a posebice na području Dalmatinske zagore, i to zbog iznimnih mikroklimatskih pogodnosti koje mu omogućavaju savršene uvjete za zrenje.