OPIS PROIZVODA

Dalmatinski pršut

 

Riječ pršut dolazi od latinske riječi “perexsuctum” odakle nastaje talijanski glagol “prosciugare” sa značenjem osušiti. S područja Italije tijekom više stoljeća širi se i na okolne mediteranske zemlje. Pršut se u jelovnike širom svijeta uvrstio u doba starih Rimljana te se spominjao čak i u stotoj godini prije Krista kao izvrsna delicija sušenog i posoljenog mesa koja se svakodnevno konzumira.


Pršut je poznat po svom laganom i aromatičnom okusu i stoga zasluženo drži mjesto najpoznatijeg proizvoda u kategoriji tradicionalno sušenih suhomesnatih proizvoda.
Bilo da je rađen od svježeg svinjskog buta s kosti ili bez kosti, proizvodnja uvijek počinje laganim soljenjem i masažom mesa. Nakon toga slijede razne faze proizvodnje kao što su rashlađivanje, ponovno soljenje i masiranje, sazrijevanje itd.
Vrijeme je jedan od najvažnijih čimbenika proizvodnje pršuta. Čak dvanaest mjeseci soljenja, sušenja i sazrijevanja potrebni su da se stvori specifična duboka crvena boja i struktura mesa protkana primamljivim mirisom dima.

RECEPTI ZA VAS

Ciabatta s pršutom, sirom brie i namazom od suhih smokava

 

Ciabatta s pršutom, sirom brie i namazom od suhih smokava

 

Sastojci

Ciabatte

4 ciabatte

125 g pršuta Pivac

100 ml namaza od smokava (ako koristite kupljeni namaz)

125 g sira brie (narezanog na tanje ploške)

Namaz od suhih smokava

150 g suhih smokava

1 dl suhog bijelog vina

1 dl vode

2 žlice meda

1 grančica ružmarina (skinuti listove i sitno nasjeckati)

 

Priprema

Ciabattu nekim dućanima možete ih naći s maslinama i sušenom rajčicom, a u nedostatku ciabatte možete iskoristiti baquette i sl.

Ciabatte

Ciabatte prerežite po dužini. Po želji ih možete zapeći na maslinovu ulju. Premažite ciabattu namazom od smokava, posložite pršut i sir brie. Sendviče možete ukrasiti sitno sjeckanim smokvama.

 Namaz od smokava

Navedene sastojke izmiješajte u manjoj posudi s debljim dnom, poklopite i zakuhajte na laganoj vatri. Kad provre, kuhajte još 20 minuta. Povremeno promiješajte. Kad tekućina ishlapi i smjesa se zgusne, maknite s vatre. U kuhinjskoj sjeckalici napraviti pire. Dobro pokrivenu smjesu možete čuvati u hladnjaku do pet dana.

Smokvin namaz jedan je od rijetkih hrvatskih proizvoda koji se mogu naći i na policama američkih dućana. U nedostatku vremena možete upotrijebiti i kupljeni.

 

Vrijeme pripreme: 4 min.

Zahtjevnost pripreme: 3/5

Za 4 sendviča

 

 Ostale recepte iz naše kuharice S bure na pijat možete pogledati ovdje.

 

SLIČNI PROIZVODI

Dalmatinska panceta

Kraljica tradicionalnih proizvoda, čija receptura seže još od srednjega vijeka, a prenosila se s koljena na koljeno, upravo je dalmatinska panceta. Podneblje, kao jedan od glavnih čimbenika u proizvodnji pancete, ono je što čini ovaj proizvod drugačijim od ostalih.

 

Kraški vrat

Sušeni svinjski vrat u jelovnike tradicionalne dalmatinske kuhinje ulazi relativno kasno, njegove kvalitete odmah su prepoznate i danas zauzima važno mjesto među delikatesnim suhomesnatim proizvodima Dalmacije.