OPIS PROIZVODA

Dalmatinska panceta

Kraljica tradicionalnih proizvoda, čija receptura seže još od srednjega vijeka, a prenosila se s koljena na koljeno, upravo je dalmatinska panceta. Podneblje, kao jedan od glavnih čimbenika u proizvodnji pancete, ono je što čini ovaj proizvod drugačijim od ostalih.

Riječ panceta dolazi od talijanske imenice pancia što znači „trbuh“.

Općeprihvaćen naziv označava vrlo ukusan proizvod koji je po svojim gurmanskim odlikama poznat još od davnina. Nezaobilazan dio hrvatskih jelovnika stoljećima postao je zaštitni znak tradicionalne dalmatinske kuhinje. Načini pripreme dalmatinske pancete mijenjali su se tijekom stoljeća, svaka obitelj dodavala je specifične mirodije i ponosila se svojim obiteljskim receptom, no osnove proizvodnje ostale su iste.

Svinjska panceta pažljivo se obradi kako bi se dobio prepoznatljiv oblik prilagođen daljnjoj proizvodnji. Detaljnim suhim soljenjem, odnosno nježnim utrljavanjem soli u dobro rashlađeno meso, kristali soli ujednačeno prožimaju teksturu mesa. Zatim slijedi dimljenje na biranom aromatičnom raslinju koje dalmatinskoj panceti daje jedinstvenu boju i aromu. Za razliku od pršuta, panceta nakon procesa soljenja i dimljenja zahtijeva kraće vrijeme sušenja do sazrijevanja u vrhunsku dalmatinsku delikatesu. Tajna dalmatinske pancete krije se u omjeru boravka svježeg svinjskog mesa u soli i na dimu. No ono što je čini kraljicom tradicionalnog okusa hladni su i topli vjetrovi Dalmacije koji u sebi nose miris i okus mora, a svakodnevno je obgrljuju.

Dalmatinska panceta prepoznatljiva je svojom karakterističnom smeđom bojom, koja se dobiva dimljenjem i sušenjem na autohtonom bilju dalmatinskoga krša. Narezivanjem pancete u poprečnom presjeku uočljiv je pravilan raspored slojeva mišićnoga tkiva intenzivno crvene boje i masnoga tkiva bijele boje. Panceta je izvrstan proizvod za narezivanje zbog svoje čvrsto elastične konzistencije što je čini prikladnom za serviranje hladnih i pripremu toplih jela. Osim klasičnih jela, dalmatinskom pancetom začinite riblje specijalitete, kombinirajte je uz voće i povrće, otkrijte nove okuse i prepustite se kulinarskoj mašti.

Dalmatinska panceta satkana je od dima, vjetra i dugogodišnjeg iskustva.

 

RECEPTI ZA VAS

Filet tune na ružmarinu u panceti s rižotom od kozica

 

Sastojci:

150 g pancete Pivac

400 g fileta tune

100 g kozica

150 g riže

50 ml maslinova ulja

1 crveni luk

4 grančice ružmarina

30 ml bijelog vina

1 kockica maslaca

sol, papar (po potrebi)

 

Priprema

Tunu izrežite na kocke i svaku kocku omotajte pancetom, zatim nanižite na granËice ružmarina. Luk sitno nasjeckajte, prepržite na ulju, kad postane zlatno žut, dodajte rižu, podlijte bijelim vinom, začinite, promiješajte i pustite da prokuha. Pred kraj dodajte kozice, uz stalno podlijevanje temeljcem ili vodom.

Na kraju dodajte kockicu maslaca i povežite rižoto. Nabodenu tunu stavite na zagrijanu ploču ili roštilj i naglo prepržite s obje strane tako da panceta bude hrskava a tuna u sredini ostane ružičasta. Poslužite tako da kao podlogu stavite rižoto a gore položite prženu tunu. Po želji ukrasite pestom od peršina (listove peršina, orahe, naribani parmezanom i maslinovo ulje izmiješajte u mikseru do gustoće umaka).

 

Vrijeme pripreme: 60 min.

Zahtjevnost pripreme: 3/5 .

Za 4 osobe

 

Ostale recepte iz naše kuharice S bure na pijat možete pogledati ovdje.

 

SLIČNI PROIZVODI

Dalmatinski pršut

Mnoga tradicionalna jela ostala su zaboravljena u prošlosti, ali pršut kao specijalitet, oduševljava gurmane već više od dvije tisuće godina.Tradicionalni dalmatinski pršut proizvodi se isključivo na području Dalmacije, a posebice na području Dalmatinske zagore, i to zbog iznimnih mikroklimatskih pogodnosti koje mu omogućavaju savršene uvjete za zrenje.

 

Kraški vrat

Sušeni svinjski vrat u jelovnike tradicionalne dalmatinske kuhinje ulazi relativno kasno, njegove kvalitete odmah su prepoznate i danas zauzima važno mjesto među delikatesnim suhomesnatim proizvodima Dalmacije.