Griz s repovima škampa i kraškim vratom

Sastojci

Griz

1 l pilećeg temeljca

2 dl vrhnja za kuhanje

100 g maslaca

1 češanj češnjaka

1 šalica (2 dl) pšenične ili kukuruzne krupice

Škampi

50 g maslaca

4 glavice luka kozjaka

2 češnja češnjaka

1 kg repova škampa (oguljenih i očišćenih)

1 dl bijelog suhog vina

150 g kraškog vrata Pivac (narezanog na tanke ploške)

¼ vezice peršina

¼ vezice vlasca

 

Priprema

Griz

Zakuhajte pileći temeljac, vrhnje za kuhanje, maslac I češnjak. Maknite s vatre i umiješajte pšeničnu krupicu. Vratite na vatru 5-6 minuta uz stalno miješanje.

Škampi

U većoj posudi rastopite maslac na umjerenoj temperaturi. Sotirajte* luk kozjak i češnjak otprilike

5 minuta, povisite temperaturu te dodajte škampe. Rupičastom žlicom izvadite škampe i dodajte bijelo

vino. Kad poprimi gustoću sirupa, vratite škampe u posudu. Od griza oblikujte kupove pa u njih utisnite kraški vrat te u sredinu stavite škampe i poslužite.

 

Vrijeme pripreme: 60 min.

Zahtjevnost pripreme: 3/5

Za 4 osobe

 

* postupak kojim se povrće kratko protrese na zagrijanom maslacu ili ulju.

 

Ovaj recept dio je naše kuharice S bure na pijat, a autor recepta je chef  Tomislav Nikšić. Ostale recepte iz kuharice možete pogledati ovdje.

Komentirajte