Grdobina omotana pancetom s raštikom

Sastojci

8 kriški pancete Pivac (tanko narezanih)

640 g grdobine (filetirane bez kosti)

8 listića kadulje

½ kg raštike

1 dl maslinova ulja

1 glavica luka srebrenca

4 češnja češnjaka (sitno sjeckanog)

40 g maslaca

½ l pilećeg temeljca

½ dl sojina umaka

½ dl jabučnog octa

sol (krupna morska)

crni papar

Priprema

Raštika zbog svoje žilavosti zahtijeva dužu termičku obradu. Narežite je na rezance i polovično skuhajte u slanoj vodi pa procijedite. U posudi rastopite maslac na umjerenoj temperaturi, dodajte sitno sjeckani luk srebrenac i sotirajte dok ne postane proziran, zatim dodajte češnjak i raštiku. Kuhajte na laganoj temperaturi uz podlijevanje pilećim temeljcem.

Grdobinu narežite na medaljone od cca 80 g, posolite, omotajte kaduljom pa pancetom. Pancetu pričvrstite čačkalicom kako se pri termičkoj obradi ne bi smotala i odvojila od grdobine. Medaljone markirajte na malo maslinova ulja s obje strane pa ih premjestite 15 minuta u pećnicu zagrijanu na 180ºC. Grdobina je poznata i kao jastog za siromahe, mnogi su je ribari nekad vraćali u more, ali posljednjih 15 — 20 godina postaje cijenjena. Kao i većinu namirnica, više je volim nedopečenu. Osobito svježa grdobina, ostane li malo sirova u sredini, ima svježiji okus. Probajte.

Kad ukuha temeljac, raštiku podlijte sojinim umakom i jabučnim octom pa maknite s vatre. Podijelite je po sredini tanjura, medaljone ostavite 1 — 2 minute u otvorenoj pećnici kako bi omekšali, zalijte ih maslinovim uljem i popaprite svježe mljevenim crnim paprom pa posložite na vrh raštike.

 

Vrijeme pripreme: 60 min

Zahtjevnost pripreme: 3/5

Za 16 komada

 

Ovaj recept dio je naše kuharice S bure na pijat, a autor recepta je chef  Tomislav Nikšić. Ostale recepte iz kuharice možete pogledati ovdje.


 

Komentirajte