Demantij neistinitih tvrdnji članka „Domaće?“ objavljenog u magazinu Like Jutarnjeg lista

logo Pivac

Na portalu Jutarnji.hr u članku „Domaće?“, te povodom objave istog članka u tiskanom izdanju Jutarnjeg listu (magazin Like) u nedjelju 24. studenog 2013., iznesene su neistinite i netočne tvrdnje u vezi proizvoda „Domaća svinjska mast“ koji smo stavili na tržište. Naslovom i tvrdnjama u tekstu članka „Domaće?“ neistinito se i neinformirano javnost dovodi u zabludu o porijeklu i nazivu proizvoda, te se nanosi šteta ugledu i brandu Mesne industrije Braća Pivac. U navedenom članku, bez provjere važećih propisa RH i EU, proizvod deklariran kao „Domaća svinjska mast“ potpuno se pogrešno karakterizira i sugestivno se tvrdili da varamo potrošače o podrijetlu proizvoda, što je neistina.

Spomenuti proizvod „Domaća svinjska mast“ deklariran je u potpunosti sukladno svim propisima Republike Hrvatske i Europske unije. Naime, prema Zakonu o hrani (“Narodne novine” br. 81/13) i Pravilniku o temeljnim zahtjevima za jestiva ulja i masti, margarine, i njima sličnim proizvodima, majoneze, umake, preljeve, salate i ostale proizvode na bazi ulja i masti (“Narodne novine” br. 39/99) sukladno člancima 26., 27., 28., Domaća svinjska mast je proizvod „dobiven suhim postupkom topljenja masnog tkiva, bez dodavanja dopuštenih aditiva, a pri stavljanju u promet mora udovoljavati ovim temeljnim zahtjevima:

  1. da je potpuno bijele boje ili bijele boje sa žućkastom ili sivkastom nijansom, a da je na temperaturi od 70° C prozirna uz pojavu slabo žute nijanse,
  2. da je svojstvenog okusa i mirisa, bez stranog i/ili užeglog mirisa i okusa,
  3. da je na temperaturi od 15-20°C mazive, glatke ili zrnate strukture,
  4. da sadrži najviše 0,65% slobodnih masnih kiselina (izraženih kao oleinska kiselina),
  5. da joj peroksidni broj nije veći od 5,0 mmola 02/kg,
  6. da sadrži najviše 0,3% vode i tvari hlapljivih na temperaturi od 1050C,
  7. da sadrži najviše 0,2% netopljivih nečistoća.  

Iz navedenog Pravilnika je jasno da pojam „Domaća svinjska mast“ ne podrazumijeva  zemljopisno porijeklo, već isključivo način i tehnologiju proizvodnje masti suhim postupkom. Takav isti postupak koristi se širom Hrvatske prilikom kućnih svinjokolja. Naziv „Svinjska mast“ može koristiti jedino i isključivo ako se masno tkivo topi u postupku tzv. mokrog topljenja, koji mi ne radimo i za koji ne posjedujemo opremu. 

Sve domaće mesne industrije koje proizvode ili stavljaju na tržište topljeno masno tkivo dobiveno suhim postupkom, taj proizvod moraju nazvati Domaća svinjska mast ili se u suprotnom ne smije prodavati. Mesna industrija Braća Pivac u svojim pogonima ne proizvodi svinjsku mast jer to nije u tradiciji podneblja u kojem radimo, već ga samo stavljamo na tržište uvozom iz Mađarske pod jedinim mogućim i zakonski dopuštenim nazivom – „Domaća svinjska mast“. Napominjemo, da ovaj proizvod ne nosi oznaku „Izvorno hrvatsko“, koja je oznaka zemljopisnog porijekla i nismo nikada tvrdili da je to izvorni hrvatski proizvod. Dapače, da bi dodatno uputili kupce, na deklaraciji spomenutog proizvoda naveden je broj proizvodnog pogona u Mađarskoj i zemlja porijekla, čime smo poduzeli sve moguće mjere jasnog i nedvosmislenog obavještavanja potrošača o proizvodu.

Primjera radi, isti pravilnik regulira i deklariranje proizvoda poput Kranjske kobasice ili Domaće kobasice, što ni u kojem slučaju ne znači da je kobasica proizvedena u Kranju ili da Domaća kobasica nema u sebi uvezenu mesnu sirovinu.

Mesna industrija Braća Pivac već 60 godina posluje na tržištu i briga o kupcima, kao i kvaliteti proizvoda temelji su ove kompanije. U svom poslovanju strogo se držimo svih propisa i zdravstvenih normi o ispravnosti hrane koji su važeći u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji.

Sve meso i mesne prerađevine koje proizvodimo redovito se pregledavaju od nadležne veterinarske inspekcije i ostalih institucija, a svaki uvezeni komad mesa evidentira se u Carinskoj upravi, gdje se mogu dobiti svi podaci. Također, na deklaraciji svakog proizvoda istaknuto je podrijetlo mesne sirovine i ono se može provjeriti.

Naša je dužnost, kao jedne on najvećih mesnih industrija u Hrvatskoj, pravovremeno obavijestiti kupce, informirati ih točnim i provjerenim informacijama, te dodatno pojasniti tehnološke procese proizvodnje. Grupacija Pivac, koju uz PPK Karlovac čini i tvrtka Dalmesso iz Klisa, zapošljava preko tisuću zaposlenika i redovno se potvrđuje ne samo brojnim nagradama za kvalitetu, već i stalnim porastom poslovanja.

Pozivamo sve zainteresirane novinare i javnost da nam se obrate za sva pitanja i nedoumice, te posjete naše pogone i direktno od tima tehnologa dobiju sve informacije potrebne za istinito i točno izvještavanje. Nažalost, niti jedan novinar spomenutog lista nije nam se obratio prije objave članka.

Mesna industrija Braća Pivac uputila je uredništvu Jutarnjeg lista i portala jutarnji.hr, sukladno Zakonu o medijima, zahtjev za objavu ispravka netočnih informacija objavljenima u članku “Domaće?”.

Srdačno,

MIB Pivac

Komentirajte