Dani Dalmatinskog pršuta i vina u Vrgorcu

Grupacija Pivac poziva vas na Dane Dalmatinskog pršuta i vina u Vrgorac

Jeste li znali da Mesna industrija Braća Pivac iz Vrgorca na stolove diljem Hrvatske i Europe plasira više od polovice ukupne proizvodnje Dalmatinskog pršuta zaštićenog EU oznakom zemljopisnog podrijetla?  Sa 150.000 proizvedenih komada Dalmatinskog pršuta godišnje, Pivac je vodeći proizvođač ove tradicionalne delicije, a izgradnjom nove, moderne pršutane u Gospodarskoj zoni Ravča, taj će kapacitet biti dodatno proširen.

Maleni grad Vrgorac, smješten u kršu Zabiokovlja, ima savršene mikroklimatske uvjete koji omogućavaju proizvodnju vrhunskog pršuta, a uz kvalitetan pršut, ima li boljeg izbora od – dobrog vina? Zato ne čudi podatak da je vrgorsko vinogorje s više od 10 milijuna čokota loze najveće vinogorje u Hrvatskoj. Upravo iz ove dvije činjenice rođena je ideja Vrgorcu kao domaćinu Dana Dalmatinskog pršuta i vina – enogastronomske manifestacije koja će ove godine po treći puta biti održana u autentičnom dalmatinskom ozračju Etno sela Kokorići.

Uz Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, pokrovitelj manifestacije je Grupacija Pivac.

Dalmatinski pršut sušen na čistoj dalmatinskoj buri te autohtone vinske sorte Zlatarica Vrgorska i Trnak bit će domaćini bogate sajamske ponude koja će osim pršuta i vina uključivati i ostale domaće i autohtone proizvode i delikatese. Kroz tri dana večernjeg programa, koji započinje od 19 sati, predstavit će se više od 30 izlagača pršutara i vinara iz raznih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine uz raznovrsni i bogat zabavni i kulinarski program.

Najveća atrakcija pršutarske fešte, koja će od 1. do 3. lipnja u vrgorački kraj dovesti brojne posjetitelje i turiste, bit će kulinarski show “Mediteranska kuhinja na vrgorskom pijatu”. Za spajajanje okusa pršuta i autohtonih vina u vrhunske gastro kreacije zaduženi su kuharski virtuozi Stevo Karapandža, Iztok Legat, Hamid Hadžić i Željko Neven Bremec. Također se u sklopu festivala sva tri dana programa održavaju stručne eno-gastro radionice vezane za pršut i vino te okrugli stol na temu „Brendiranje destinacije ruralnog turizma kroz gastronomiju“.

Dani Dalmatinskog pršuta i vina su eno-gastro manifestacija izložbeno-prodajnog karaktera koja ima za cilj promovirati i poticati proizvodnju pršuta, vina, kao i svih ostalih domaćih autohtonih proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i proizvođača te doprinijeti promicanju prirodnih gastro-enoloških, kulturnih, tradicijskih i ostalih vrijednosti vrgorskog kraja, zaobalja i cijele Dalmatinske zagore.

Čekamo vas u Vrgorcu, gradu Dalmatinskog pršuta!

 

 

Dani Dalmatinskog pršuta i vina 2018

Komentirajte