Dalmatinska panceta — miris dima, okus mora

Kraljica tradicionalnih proizvoda, čija receptura seže još od srednjega vijeka, a prenosila se s koljena na koljeno, upravo je dalmatinska panceta. Podneblje, kao jedan od glavnih čimbenika u proizvodnji pancete, ono je što čini ovaj proizvod drugačijim od ostalih.

Riječ panceta dolazi od talijanske imenice pancia što znači „trbuh“. Općeprihvaćen naziv označava vrlo ukusan proizvod koji je po svojim gurmanskim odlikama poznat još od davnina. Nezaobilazan dio hrvatskih jelovnika stoljećima postao je zaštitni znak tradicionalne dalmatinske kuhinje. Načini pripreme dalmatinske pancete mijenjali su se tijekom stoljeća, svaka obitelj dodavala je specifične mirodije i ponosila se svojim obiteljskim receptom, no osnove proizvodnje ostale su iste.

Svinjska panceta pažljivo se obradi kako bi se dobio prepoznatljiv oblik prilagođen daljnjoj proizvodnji. Detaljnim suhim soljenjem, odnosno nježnim utrljavanjem soli u dobro rashlađeno meso, kristali soli ujednačeno prožimaju teksturu mesa. Zatim slijedi dimljenje na biranom aromatičnom raslinju koje dalmatinskoj panceti daje jedinstvenu boju i aromu. Za razliku od pršuta, panceta nakon procesa soljenja i dimljenja zahtijeva kraće vrijeme sušenja do sazrijevanja u vrhunsku dalmatinsku delikatesu. Tajna dalmatinske pancete krije se u omjeru boravka svježeg svinjskog mesa u soli i na dimu. No ono što je čini kraljicom tradicionalnog okusa hladni su i topli vjetrovi Dalmacije koji u sebi nose miris i okus mora, a svakodnevno je obgrljuju.

Dalmatinska panceta prepoznatljiva je svojom karakterističnom smeđom bojom, koja se dobiva dimljenjem i sušenjem na autohtonom bilju dalmatinskoga krša. Narezivanjem pancete u poprečnom presjeku uočljiv je pravilan raspored slojeva mišićnoga tkiva intenzivno crvene boje i masnoga tkiva bijele boje. Panceta je izvrstan proizvod za narezivanje zbog svoje čvrsto elastične konzistencije što je čini prikladnom za serviranje hladnih i pripremu toplih jela. Osim klasičnih jela, dalmatinskom pancetom začinite riblje specijalitete, kombinirajte je uz voće i povrće, otkrijte nove okuse i prepustite se kulinarskoj mašti.

Dalmatinska panceta satkana je od dima, vjetra i dugogodišnjeg iskustva.

2 komentara na “Dalmatinska panceta — miris dima, okus mora”

Čitajte ispod ili komentirajte...

 1. Goran Marković :

  Poštovani,

  U Vašoj trgovini kupujemo svakodnevno te smo vrlo zadovoljni kvalitetom i asortimanom proizvoda.
  Vrlo neugodno smo ostali iznenađeni kad smo probali Vašu dimljenu vakumiranu dalmatinsku pancetu; neslana, premekana (slabo osušena), izrazito intenzivnog mirisa po dimu u tolikoj mjeri da je okus gorak. Probali smo komadić radi arome dodati kod pripreme jela, no cijelo jelo također je poprimilo neugodan okus predimljene pancete.
  Nadam se da ćete ovu kritiku uvažiti kao pozitivnu sa ciljem održanja kvalitete Vaših proizvoda na razini kakvu i očekujemo od renomiranog branda Pivac.

  Sa štovanjem,

  Goran Marković

  • maja_damjanovic :

   Poštovani Gorane,

   Hvala vam i na pohvalama i na kritikama koje su nam izrazito bitne jer želimo našim kupcima pružiti najbolju kvalitetu, ali i uslugu. Molimo vas da uslikate deklaraciju na poleđini proizvoda i pošaljete fotografiju na email adresu pr@pivac.hr . Na deklaraciji se nalazi LOT broj prema kojem možemo provjeriti seriju. Ako više nemate ambalažu, tada vas molimo da nam kažete na kojem prodajnom mjestu ste kupili navedeni proizvod.

   Unaprijed hvala!

   Srdačno,
   MIB Pivac

Komentirajte