Dalmatinska panceta — miris dima, okus mora

 

Dalmatinska panceta tradicionalni je hrvatski proizvod koji je u Dalmatinskoj zagori prisutan još od srednjeg vijeka. Jedinstvena receptura koja se koristi u pripremi ovog proizvoda rezultirala je specifičnom aromom koju je nemoguće dobiti bilo gdje drugdje.

Klima kao jedan od glavnih čimbenika u proizvodnji tradicionalne dalmatinske pancete, ono je što čini ovaj proizvod uvelike drugačijim od ostalih. Receptura za pripremu tajanstvena je i prenošena s koljena na koljeno, te se razlikuje od proizvođača do proizvođača. Pregled povijesti proizvodnje dalmatinske pancete približit će vam posebnost arome, okusa i kvalitete ovog trajnog suhomesnatog proizvoda.

Riječ panceta dolazi od talijanske riječi “pancia” što znači stomak. Općeprihvaćen naziv označava vrlo ukusan proizvod koji je po svojim gurmanskim odlikama poznat još od srednjeg vijeka. Nezaobilazni dio hrvatskih jelovnika stoljećima, postao je zaštitni znak tradicionalne kuhinje Dalmatinske zagore. Receptura proizvodnje pancete mijenjala se tokom stoljeća, a svaki proizvođač kreira sam za sebe.

 

Naša receptura odlikuje se posebnim načinom soljenja, sušenja i sazrijevanja proizvoda.Proces proizvodnje dalmatinske pancete uvelike ovisi o ljudskom faktoru jer se prava aroma i boja proizvoda može dobiti jedino istančanim osjećajem koji se stječe dugogodišnjim iskustvom. Dim i vjetar kao glavni čimbenici u receptu dalmatinske pancete također su neizostavno vezani za njenu boju i aromu. Tajna recepta dalmatinske pancete je u omjeru vremena boravka svježe svinjske potrbušine u soli, na dimu, na vjetru i na sazrijevanju. Pažljivo birano drvo za dimljenje i savršena klima Dalmatinske zagore, koja prožeta hladnim i toplim vjetrovima, pogoduje zdravom sušenju i sazrijevanju proizvoda garancija su kvalitete i jedinstvenosti dalmatinske pancete “Pivac” našim kupcima.

Komentirajte