“Čisto međimursko” u Zagrebu

Proizvodi Mesne industrije Vajda izazvali velik interes Zagrepčana i turista

Mesna industrija Vajda sudjelovala je na manifestaciji “Čisto međimursko”, na kojoj su predstavljeni proizvodi i proizvođači s područja Međimurske županije. Poseban interes izazvalo je Međimursko meso ‘z tiblice, proizvod zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.

Postupak zaštite započeo je još 2006. godine osnivanjem Udruge za zaštitu međimurskih prehrambenih autohtonih proizvoda, a dovršen je nakon čak deset godina upornog rada, kada je naziv “Međimursko meso ‘z tiblice” zaštićen u Republici Hrvatskoj. Nakon toga, zahtjev za registraciju naziva upućen je na razmatranje Europskoj komisiji te je od lani proizvod zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla i na EU razini.

Meso ‘z tiblice najpopularniji je međimurski gastro specijalitet. Posebnost ovog proizvoda je u tradicionalnom načinu njegove pripreme koji ima značajan utjecaj na svojstva, odnosno kvalitetu konačnog proizvoda. Pripravlja se od samo dva sastojka: soljenih, dimljenih i termički obrađenih komada svinjskog mesa uronjenih u kosanu svinjsku mast, tzv. “slaníne”. “Slanína” je izraz koji se koristi u definiranom zemljopisnom području za proizvod dobiven termičkom obradom, soljenjem i usitnjavanjem leđne slanine uz kontrolirane uvjete. Slaganjem soljenog, dimljenog i termički obrađenog mesa u “slaníne”, a potom zajedničkim zrenjem u trajanju od najmanje 45 dana, dobiva se “Međimursko meso ‘z tiblice”.

Ova delikatesa podsjetnik je davne dane i danas uglavnom zaboravljene načine čuvanja namirnica od kvarenja. Dok su Dalmatinci vijek trajanja mesu produljivali sušenjem na buri, Međimurci su svoju recepturu za čuvanje termički obrađenog mesa pronašli u kosanoj svinjskoj masti unutar drvene posude koju su nazivali tiblica. Meso ‘z tiblice ubrzo je postalo omiljena poslastica i sastavni dio hrvatske nacionalne kuhinje.

Uz Međimursko meso ‘z tiblice, posjetitelji su na središnjem zagrebačkom trgu imali priliku degustirati i kupiti i ostale naše proizvode kao što su međimurske slanine, čvarci i namaz od čvaraka, ali i Drniški pršut, još jedan hrvatski zaštićeni proizvod, koji nastaje u Vajdinoj pršutani Mirlović Zagora u Šibensko-kninskoj županiji.

Zahvaljujemo svima koji su posjetili naš štand i svojim dolaskom uveličali manifestaciju!

Komentirajte