4. Dani hrvatskog pršuta u Dubrovniku

Potražite nas na 4. Danima hrvatskog pršuta u Dubrovniku!

 

khp_2
Grupacija Pivac i ove će godine sudjelovati na Danima hrvatskog pršuta, koji će biti održani 13. i 14. travnja u Dubrovniku. Eminentni proizvođači ove delicije, udruženi u Klaster „Hrvatskog pršuta“, predstavit će proizvode ispred crkve sv. Vlaha. Manifestacija se održava četvrtu godinu zaredom s ciljem promocije dalmatinskog, drniškog, istarskog i krčkog pršuta.

“Gospodarski potencijali proizvodnje pršuta prije četiri godine nametnuli su potrebu za udruživanjem u klaster i organiziranjem manifestacije koja artikulira interese proizvođača zaštićenih hrvatskih pršuta. Osim promotivnog karaktera, Dani hrvatskog pršuta imaju natjecateljski, stručni i edukativni dio. Ove godine po prvi puta se predstavljamo Dubrovčanima i turistima na Stradunu. Želja nam je da se u sklopu manifestacije predstave ponajbolji primjeri dobre prakse s područja Dalmacije, Kvarnera i Istre. Druženjem i stručnim dijelom tijekom dva dana manifestacije nastojimo pridonijeti jačanju brenda hrvatskog pršuta i njegovoj valorizaciji u prehrambenoj i turističkoj industriji”, istaknuo je izvršni direktor klastera Ante Madir na predstavljanju manifestacije u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu.

Predsjednik Uprave PPK Karlovac i predstavnik Mesne industrije braće Pivac, Igor Miljak istaknuo je kako su proizvođači hrvatskih pršuta dobivanjem EU oznake zaštićenog geografskog porijekla dobili proizvod s dodanom vrijednošću, a potrošači i kupci garanciju visoke kvalitete.

Manifestaciju Dani hrvatskog pršuta od samog početka podržava Hrvatska gospodarska komora.“HGK prati trgovinsku razmjenu u prehrambenoj industriji. Za usporedbu, u 2014. izvezli smo šunke i pršute u vrijednosti 84 tisuće eura, a prošle godine u vrijednosti 235 tisuća eura. Što se uvoza tiče, 2014. u tom segmentu uvezli smo robe u vrijednosti 740 tisuća eura, a prošle godine 1,9 milijuna eura. Vidljivo je da proizvodnja pršuta ima veliki potencijal u gospodarskom razvoju Hrvatske“, zaključila je direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo pri HGK Božica Marković, dodajući kako komora potiče promociju pršuta te aktivno sudjeluje u izradi pravilnika i regulative usko vezane uz interese proizvođača.

Komentirajte